Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ve čtvrtek začíná mezinárodní přehlídka dokumentárních filmů Ji.hlava

Kultura

  8:21
JIHLAVA - V Jihlavě ve čtvrtek začíná 22. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Nabídne divákům 327 filmů, takřka 150 z nich ve světové, evropské nebo mezinárodní premiéře. Snímky bude promítat v osmi sálech včetně dvou v Horáckém divadle a potrvá do 30. října.

Trolejbus s polepy 22. ročníku festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. foto: Oficiální web festivalu Ji.hlava.

Čtvrteční večerní slavnostní zahájení v Domě kultury odborů budou režírovat Vít Klusák a Marika Pecháčková. Moderátory večera bude slovensko-česká dvojice, dokumentaristé Tereza Nvotová a Jan Foukal.

V úvodu festivalu uvidí diváci premiéru českého snímku Máme na víc od Robina Kvapila a Radima Procházky, který zachycuje štáb Michala Horáčka v prezidentské předvolební kampani.

V jedné z 11 soutěžních sekcí nazvané Česká radost bude 13 snímků včetně dokumentu Iluze, ve kterém Kateřina Turečková přibližuje politickou situaci v současném Maďarsku. Porotkyní této sekce bude Charlotte Kotíková, pravnučka prezidenta Tomáš Garrigua Masaryka.

Festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Je fikce ten nejlepší dokument?

Festival připravil program také pro děti a spolupracoval na něm s Oblastní galerií Vysočina, kde bude i dětský koutek, výtvarné dílny, divadelní představení nebo promítání dětských filmů.

Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a loni jej navštívilo asi 4500 akreditovaných diváků.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...