Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ve Francii se kvůli koronaviru ruší festivaly, přehlídka v Cannes má být netradiční

Kultura

  19:49
Paříž - Mezinárodní filmový festival v Cannes se letos kvůli šíření koronaviru neuskuteční v podobě, na jakou jsou lidé zvyklí. Podle agentury Reuters to v úterý oznámili organizátoři, kteří již 19. března festival na neurčito odložili. Původně se měla prestižní filmová přehlídka konat od 12. do 23. května. Pořadatelé v úterý zrušili i řadu dalších letních festivalů včetně toho divadelního v Avignonu.
Červený koberec na festivalu v Cannes

Červený koberec na festivalu v Cannes foto: Reuters

„Po projevu francouzského prezidenta z pondělí 13. dubna jsme uznali, že původně zvažovaný odklad 73. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes na konec června či začátek července není možný,“ uvedli v prohlášení pořadatelé. Filmovou přehlídku není podle nich letos možné uspořádat „v její původní podobě“.

Festival ale chtějí organizátoři přesto v nějaké formě uskutečnit. Nyní podle prohlášení zkoumají různé možnosti.

Máme šanci změnit náboženského fanatika? Režiséři Jean-Pierre a Luc Dardenneové bodovali v Cannes

Prezident Emmanuel Macron v pondělí v projevu řekl, že se karanténní opatření přijatá v polovině března prodlouží do 11. května. Akce s větším počtem lidí nebude podle šéfa Elysejského paláce ale ve Francii možné pořádat nejméně do poloviny července.

Od svého založení v roce 1946 byl festival v Cannes zrušen pouze jednou, a to kvůli studentským bouřím v roce 1968.

Zrušení letošních ročníků oznámila po Macronově projevu už i řada dalších letních festivalů. Konat se letos nebude prestižní divadelní festival v jihofrancouzském Avignonu, který ročně přiláká až 700 000 návštěvníků. Zrušený je také jeden z největších francouzských festivalů rockové hudby Eurockéennes ve východofrancouzském Belfortu a konat se nebude ani hudební festival Francofolies v La Rochelle na západě země, na kterém se loni sešlo 150.000 lidí.

Organizátoři zrušili i letošní ročníky hudebního festivalu Main Square v Arrasu či multižánrové přehlídky Nuits de Fourvi?re v Lyonu, který loni přilákal téměř 200 000 návštěvníků.

Ve Francii se již koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo přes 103 000 lidí. Přes 15 500 jich nemoci covid-19 podlehlo.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...