Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jeden fanoušek zastínil tým profesionálů. Roberta De Nira zvládl omladit mnohem lépe

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Velkolepá gangsterka Irčan (The Irishman) režiséra Roberta Scorseseho byla jedním z nejočekávanějších filmů loňského roku. Velkolepá a zdařilá podívaná ale nedokázala uvěřitelně omladit herce Roberta De Nira, který v prvních částí filmu hraje mladší verzi své postavy. Uživatel serveru YouTube s přezdívkou Shamook se rozhodl tento nedostatek napravit.

Povedené omlazení Roberta De Nira. foto: YOUTUBE

Frank Sheeran (Robert De Niro) sice pochází z chudé rodiny, ale vypracoval se až na špičkového gangstera a nelítostného zabijáka. Údajně vlastnoručně připravil o život 25 lidí. Jedním z nich byl i známý mafián Jimmy Hoffa (Al Pacino). Snímek vznikl na motivy knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (česky Leda, 2018) spisovatele Charlese Brandta. 

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.
Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

Snímek Irčan z produkce zábavního gigantu Netflixu vyšel na světlo světa loni za fanfár od kritiků (v současné chvíli například 96 % na agregátním serveru Rotten Tomatoes). Snímek se záhy zařadil mezi nejlepší gangsterky historie a získal hned deset nominací na Oscara, ačkoliv z nich neproměnil ani jednu. 

Irčan

Irčan byl ale kritizován za nepovedené digitální efekty. Šlo hlavně o omlazování Roberta De Nira, protože ten hraje Sheehana ve všech etapách jeho života. Bylo tedy potřeba, aby téměř osmdesátiletý De Niro představoval postavu, jenž je na začátku příběhu zhruba třicetiletá. Podle reakcí ale tvůrci hercova omlazení svou práci odflákli a výsledek díky tomu působí neuvěřitelně.

„Upřímně jsem si původně myslel, že ty obrázky omlazeného Roberta De Nira jsou scény z nějaké hodně špatné videohry,“ napsal publicista Dan Hassler-Forest. „Vím, že je na světě mnoho jiných problémů, kvůli nimž bych měl v noci nespat, ale stejně se nepřiměřeně obávám omlazení Roberta De Nira v Irčanovi,“ napsal na sociální síť Twitter hudební editor Nathan Weinbender.

Uživatel s přezdívkou Shamook se rozhodl tento napravit. Pro svůj kousek využil technologie Deepfake, jež zpracovává data pomocí neuronové sítě a umožňuje prakticky neomezeně pracovat s lidskou tváří, případně ji například celou vyměnit za tvář jiného herce. Netřeba snad ani dodávat, že tato technologie se hojně využívá v pornoprůmyslu. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...