Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Výročí dirigenta a skladatele Mahlera. Zavzpomíná Kaliště i Rudolfinum

Kultura

  8:00
PRAHA - Sto padesát let od narození skladatele a dirigenta Gustava Mahlera se bude slavit v české metropoli i na Vysočině. Již tento víkend rozezní Dvořákovu síň pražského Rudolfina Mahlerova symfonická a písňová tvorba. Oslavy vyvrcholí v den skladatelových narozenin, 7. července, kdy výročí připomene rozsáhlý program v jeho rodných Kalištích u Humpolce i slavnostní koncerty České filharmonie a Českého národního symfonického orchestru v Praze.
Orchestr- ilustrační foto.

Orchestr- ilustrační foto. foto: ČTK

Na místě bývalé synagogy v Jihlavě bude 7. července slavnostně otevřen Park Gustava Mahlera. "Máme již potvrzeno, že přijede prezident Václav Klaus a bude se účastnit odhalení Mahlerovy sochy od Jana Koblasy," řekl pořadatel Jiří Štilec.

Odpoledne začne v Kalištích recitál amerického barytonisty Thomase Hampsona, který přednese mimo jiné výběr z cyklu Chlapcův kouzelný roh. Podle Štilce je koncert již beznadějně vyprodaný, nicméně lidé budou moci sledovat přenos i ze tří velkých venkovních obrazovek. Recitál se bude také živě vysílat prostřednictvím Českého rozhlasu i po internetu.

V podvečer bude slavnost pokračovat koncertem Hudby hradní stráže a Policie České republiky. "Měla by zaznít přesná replika koncertu Plukovní hudby jihlavského 49. regimentu z roku 1875," uvedl Štilec. V kališťském rosariu bude také zasazena nová odrůda růže nesoucí skladatelovo jméno.

Večer vyvrcholí galakoncertem pod širým nebem s částí Symfonie č. 2 zvané Vzkříšení a Mahlerovými písněmi. Zazpívá švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otterová, norská sopranistka Birgitte Christensenová a barytonista Hampson, které doprovodí Mahler Chamber Orchestra řízený rakouským dirigentem Manfredem Honeckem. Přímý přenos budou podle Štilce vysílat mezinárodní televizní sítě. Akce zároveň ukončí devátý ročník Festivalu Hudba tisíců - Mahler Jihlava 2010, jenž zahájil 18. května.

Výročí si připomene i Rudolfinum
Tři dny si bude výročí připomínat Česká filharmonie (ČF), která na 3. a 4. července do Rudolfina pozvala Šlesvicko-holštýnský festivalový orchestr. Pod vedením Christopha Eschenbacha přednese První a Pátou symfonii i Rückertovy písně, v nichž doprovodí německého barytonistu Matthiase Goerneho.

V den skladatelových narozenin pak bude Eschenbach řídit i ČF, tak jako v Kalištích zazní Druhá symfonie. V sólových partech se představí sopranistka Simona Houda Šaturová i altistka Yvonne Naefová.

Ten den také uvede pod taktovkou Libora Peška Český národní symfonický orchestr na festivalu Prague Proms v Obecním domě První symfonii a Písně potulného tovaryše. Jako sólista se představí barytonista Roman Janál.

Symfonie tisíců už příští rok v O2 aréně
Oslavy dvojitého výročí Mahlera začaly v Česku již 19. září 2008 uvedením Sedmé symfonie, v den stého výročí její světové premiéry. S napětím očekávané je však provedení monumentální Symfonie č. 8 zvané Symfonie tisíců, která zazní na festivalu Pražské jaro 2011 v pražské O2 aréně.

Gustav Mahler

Dirigent a skladatel Gustav Mahler se narodil 7. července 1860 v Kalištích v židovské rodině, na česko-moravském pomezí.

Je považován za jednoho z největších rakouských symfoniků a mnohými vnímán také jako český skladatel vzhledem k místu narození a inspiraci českou lidovou hudbou.

Mnohdy je považován za vizionářského autora, který předstihl svou dobu. Za jeho života tomu ale tak vždy nebylo. Spíš byl ceněn jako dirigent a řada jeho děl byla odmítnuta.

"Ano, běžím proti zdi, ale díra bude ve zdi," volal prý Mahler, když jeho první koncert skončil pískotem a vřavou.

Autor: