Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Výstava Ř! ukáže, co si o sobě myslí sami Češi

Kultura

  9:40aktualizováno  11:00
PRAHA - Samostatná Česká republika zanedlouho oslaví 20. výročí vzniku, proto pro ni pražská Vysoká škola uměleckoprůmyslová připravila speciální výstavu. Zabývá se projevy češství v současném výtvarném umění. Kurátorský tým ale nevybíral exponáty, které by využívaly motiv České republiky na první signální, ale ty, jež toto téma zpracovávají mimoděk. Expozici s názvem Ř! je možné navštívit od 7. prosince do 9. února 2013 v Praze.

Ř! Výstava k 20. výročí vzniku České republiky foto: Reprofoto

Sedmnáct děl od malby, sochy, fotografie až k videoinstalacím řeší, jak se k češství stavíme v každodenním životě - jakým způsobem používáme češtinu, vnímáme okolní krajinu nebo vlastní domovy. Jedna z mnoha definic národa totiž zní, že je to skupina těch, kteří si navzájem rozumí lépe, než s ostatními. To symbolizují jak obrazy z naší historie, významné osobnosti, tak například Jiráskovy knihy či Ladovy obrázky.

Ř! Česká národní identita v současném výtvarném umění

Galerie VŠUP, Náměstí Jana Palacha 80, Praha
7. prosince 2012 - 9. února 2013
pondělí - sobota 10-18, vánoční a novoroční svátky zavřeno
vstup volný
Podrobnější informace o doprovodných programech na www.vsup.cz

Výstavu připravilo šest studentek a studentů programu teoretického studia VŠUP: Eva Balaštíková, Anna Burianová, Ondřej Čech, Štěpánka Holbová, Eva Riebová, Veronika Rollová, vedoucí týmu byla Milena Bartlová. Grafická úprava doprovodné publikace je dílem studentky ateliéru Grafický design a nová média Markéty Mášové, fotografie pořídil asistent ateliéru fotografie Peter Fabo. Architektonické řešení instalace výstavy vytvořil Tomáš Svoboda.

Autoři vystavených děl jsou Vasil Artamonov, Pavel Jestřáb, Alena Kotzmannová, Ivana Lomová, Petr Lysáček, Jan Merta, Petr Motyčka, Markéta Othová, Eva Pejchalová, Rudolf Samohejl, Vít Soukup, Pavel Sterec, Antonín Střížek, Tomáš Svoboda, Jan Šerých, Michaela Thelénová a Mark Ther.

Ř! doplní několik doprovodných programů. Volně přístupné přednášky přednesou profesor VŠUP Jindřich Vybíral a literární historik Martin C. Putna. Zahraniční studenti VŠUP připraví workshop a intervence do výstavy, v nichž ukáží, jak vnímají Českou republiku oni. Další programy na téma menšin či umělecké reflexe německé národní identity vzniknou ve spolupráci s Tranzitdisplay a Goethe-Institutem.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...