Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ze vstupenek by se dočasně nemusela platit DPH, navrhují divadelníci ministrovi

Inscenace Sólo pro tři. foto: Moravské divadlo Olomouc

PRAHA - Stát by mohl při otevírání kultury po odeznění epidemie koronaviru pomoci pořadatelům akcí dočasným nevybíráním daně z přidané hodnoty (DPH) ze vstupenek. Ve společném prohlášení po schůzce s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to uvedlo České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI).
  20:27

„Jedním z gest, jimiž by stát mohl výrazně napomoci pořadatelům kulturních akcí, je například dočasné snížení DPH ze vstupenek na nulu,“ píše se v prohlášení. U vstupenek na kulturní a sportovní akce, které se ale nyní kvůli koronaviru prakticky neprodávají, je nyní desetiprocentní sazba DPH. Na tuto úroveň se snížila z 15 procent loni v létě v rámci daňového balíčku, který má zmírnit dopady epidemie.

‚Vraťte nám umění!‘ Herečka se na předávání cen César svlékla donaha kvůli zavřeným divadlům

Zaorálek podle Českého střediska ITI souhlasil, že k dialogu s odbornou veřejností z kultury je nutné mít partnera na ministerstvu zdravotnictví. Ministr chápe nutnost urychlené dohody o pravidlech rozvolňování kultury v případě příznivého vývoje, uvedlo středisko. „Uvítal praktické připomínky k vládním opatřením ohledně podmínek zkoušek a provádění uměleckého výkonu, zahrnutí uměleckého školství, přínosu umění k ozdravění společnosti, aktivní životní styl i multiplikační ekonomické efekty kulturních a kreativních odvětví,“ doplnilo.

V popředí zleva Zdeněk Kapl jako Thoas, král Skytů a Roman Cimbál v roli...
Inscenace Sólo pro tři.

Ke Státní kulturní politice a Strategii kulturních a kreativních odvětví České středisko ITI uvedlo, že ministerstvo souhlasilo s nutností projednat materiály s opozicí. Připomnělo, že kulturní a kreativní odvětví by z Národního plánu obnovy měla být podpořena částkou zhruba osm miliard korun. Plán obnovy má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu EU, který má evropským ekonomikám pomoci z krize způsobené omezeními proti šíření koronaviru.

Zaorálek bude podle ITI také usilovat o zvýšení peněz na živé umění ve státním rozpočtu na příští rok. „Zástupci ITI apelovali na nutnost udržet výši financí na živé umění minimálně na úrovni let 2020 a 2021 a nevracet se ke stavu hlubokého podfinancování předchozích let.“ uvedlo české středisko organizace k jednání.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...