Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Ze života české drogové mafie. Viktor Tauš naváže na úspěšného Vodníka minisérií Zrádci

Kultura

  15:00
PRAHA - Prozrazený informátor musí utíkat před zabijáky. Režisér Viktor Tauš se po úspěšné detektivní minisérii Vodník pustil přímo do epicentra drogové mafie v Česku. Zrádci zatím nemají stanovený datum premiéry.

Minisérie Zrádci (2019). Režie: Viktor Tauš. foto: Martin Douba/Česká televize

David (Cyril Dobrý) pracuje jako utajený informátor protidrogového oddělení. Problém nastává ve chvíli, kdy je jeho utajení vinou policie prozrazeno. Obzvlášť špatně to nese Davidův kamarád René (Miroslav Pecháček), jedno z velkých zvířat v drogovém průmyslu. Než se David naděje, stává se nepohodlným a po krku mu jde mafie. Policie, která se snaží zamést stopy po vlastní chybě, chce Davida také dostat. Mladíkovou jedinou spojenkyní na zoufalém útěku je analytička Petra (Lenka Krobotová)...

Diváci se kromě výše jmenovaných herců mohou těšit i na Elišku Křenkovou, Václava Neužila, Davida Novotného a celou řadu dalších.

„Scénář minisérie Zrádci byl vyvinut Českou televizí, která pro jeho napsání oslovila scénáristu Mira Šifru. Výsledkem práce je strhující kriminální příběh, který vedle samotného příběhu fascinuje hloubkou vhledu do jeho vlastního světa. Zrádci scénáristy Mira Šifry jsou příběhem vyprávěným pohledem zevnitř,“ vysvětluje jeden z producentů.

„Minisérie Zrádci je doposud nejnáročnějším počinem mé dosavadní tvorby pro Českou televizi,“ představil projekt režisér Viktor Tauš. Vedle příběhu samotného mě zasáhla především specifická pozice protidrogové policie mezi jinými policejními útvary. V drogové kriminalitě totiž de facto neexistuje oběť. Vařiči chtějí drogy vařit, dealeři je chtějí prodávat a narkomani užívat. Je to uzavřený kruh, který je ve svém smyslu šťastný až do chvíle, než ho naruší policie. Pro policisty toto představuje absenci satisfakce. Nikoho nepomstí, nedočkají se vděku,“ uzavírá režisér. 

Viktor Tauš je podepsaný pod filmy Klauni (2013) a Sněženky a machři po 25 letech (2008). Uznání mu ale přinesla hlavně výborně hodnocená kriminální minisérie Vodník (2019) z cyklu Detektivové od nejsvětější trojice. 

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...