Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Zemřel francouzský herec a režisér Yves Rénier, představitel komisaře Moulina

Kultura

  16:04aktualizováno  16:29
PAŘÍŽ - Ve věku 78 let zemřel představitel seriálového komisaře Moulina, herec a režisér Yves Rénier. Televizní postavu ztvárňoval od 70. let.

Yves Rénier foto: Reprofoto

Zemřela bývalá členka Kelly Family, zpěvačka Barby Kelly se dožila pouhých 45 let

Yves Rénier zemřel v noci z pátku na sobotu na infarkt ve svém domě v Neuilly-sur-Seine na západě Paříže. Herec se těšil obrovské popularitě díky roli komisař Moulina ve stejnojmenném seriálu, který se vysílal s přestávkou od roku 1976 až do roku 2008 na stanici TF1. 

Jako filmový herec debutoval v roce 1961 v jedné z filmových adaptací slavného románu Alexandera Dumase Hrabě Monte Christo. V roce 1965 účinkoval v úspěšném seriálu Belphégor po boku zpěvačky Juliette Gréco, ale skutečně se proslavil až v seriálu Komisař Moulin, jehož první díly vznikly v roce 1976 a poslední měly premiéru v roce 2008. Mezitím Rénier hrál i v několika filmech.

V československé televizi se kriminální série o pařížském komisaři Moulinovi objevila pouhé tři roky po francouzské premiéře. Čeští diváci mají Réniera spojeného s hlasem dabéra Miroslava Moravce.

V posledních letech se Yves Rénier věnoval režii. Velkého uznání kritiky se dostalo jeho televiznímu filmu Jacqueline Sauvage, c’était lui ou moi (Jacqueline Sauvage, to jsem já), inspirovaný skutečným příběhem ženy, která zastřelila svého manžela.

Autor: