Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec a dabér Vladimír Kudla. Hrál s Hrušínským a namluvil i řadu audioknih

Kultura

  19:54
PRAHA - Herec a dabér Vladimír Kudla zemřel 6. července ve věku 74 let. Oznámila to na sociální síti společnost Mluvící kniha, pro kterou natočil řadu audioknih.

Vladimír Kudla (vpravo) s Rudolfem Hrušínským foto: ČSFD

Zemřel herec Karel Urbánek, horlivý příslušník VB z oblíbeného seriálu Chalupáři. Bylo mu 91 let

„Dnes v noci zemřel náš velmi dobrý kamarád a stěžejní interpret Vladimir Kudla ve věku 74 let. Jeho brilantní a charismatický hlas můžete slyšet v těchto titulech: Parfém bláznivého tance, Deník kastelána, Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství, Toulavý autobus, Pasák, Láska za časů cholery, Pověsti nezbedné a divů plné, Bojovník - Vždy proti proudu, Král z Luxoru, Zátiší s datlem, Pavučina lží, Seance a jiné povídky, Na paměť mým smutným courám, Medorek,“ informovala na svém Facebooku společnost Mluvící kniha.

Vladimír Kudla nepatřil k výrazným hercům, měl za sebou ale množství filmových a televizních rolí, většinou vedlejších. Už v roce 1969 se objevil jako mladík v kriminálce Petra Schulhoffa Po stopách krve vedle Rudolfa Hrušínského. Hrál i ve filmech Volání rodu, Proč?, Silnější než já, Lekce Faust nebo Jánošík - Pravdivá historie.

V poslední době se věnoval především audioknihám a dabingu. Jeho hlas zněl například ve filmech Dumbo, Osm hrozných, Hobit, Jak vycvičit draka, Úžasňákovi nebo v seriálech Mentalista či Vikingové.

Autoři: ,