Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká premiéra Nabarveného ptáčete. Téměř tříhodinový černobílý film sklidil od diváků dlouhé ovace

Režisér Václav Marhoul v popředí se chystá na společné focení s herci Nabarveného ptáčete. foto:  Petr Topič, MAFRA

PRAHA - Na českou premiéru filmu Nabarvené ptáče dorazili ve středu večer do Kongresového centra v Praze hlavní tvůrci snímku. Na červeném koberci se jako první objevil režisér, scenárista a producent Václav Marhoul v doprovodu představitele hlavní dětské role Petra Kotlára, kteří poté společně zapózovali s dalšími herci a hlavním kameramanem Vladimírem Smutným.
  17:30aktualizováno  22:50

Do kin vstoupí téměř tříhodinový černobílý film podle stejnojmenného bestselleru Jerzyho Kosińského ve čtvrtek. Světovou premiéru měl minulý týden na festivalu v Benátkách, včera se představil na filmovém festivalu v Torontu, kterému se přezdívá „brána do Ameriky“.  Recenzenti v Torontu, narozdíl od těch v Benátkách, upozornili, že snímek může šokovat jen ty, kdo neznají knižní předlohu.

Do největšího sálu pražského Kongresového centra ve středu večer dorazilo téměř dvoutisícové publikum. Václav Marhoul pražskou projekci osobně uvedl, další dny se chystá na turné po českých kinech, například v pátek do Písku.

Úvod se obešel bez tradiční herecké a tvůrčí delegace. Autor filmu místo toho 20 minut děkoval těm, bez jejichž především finanční pomoci by jeho léta připravovaný a vysněný snímek nevznikl. Slavnostní pražské premiéry se zúčastnili herci Jitka Čvančarová, Pavel Kříž, Filip Kaňkovský, Radim Fiala, Irena Máchová, další tvůrci i pozvaní hosté z řad herců, zpěváků či sportovců. 

Premiéra byla pouze pro zvané hosty. Do největšího sálu Kongresového centra se kvůli projekci pořizovalo nové plátno a několik dní se instalovala zvuková technika. 

Marhoul společně s Alou Sakalovou a Filipem Kaňkovským.
Režisér filmu Václav Marhoul na české premiéře Nabarveného ptáčete.

Nabarvené ptáče sice vesměs bodovalo u kritiky, ale film na sebe v Benátkách i Torontu upozornil také hromadnými odchody přímo z kinosálu. Toho si všímala i média. Někteří diváci neunesli tříhodinové porce násilí a sexu. Tato situace se v Praze neopakovala,  po téměř tříhodinové projekci naopak diváci odměnili snímek desetiminutovým potleskem.

Jerzy Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti. Je zásadním textem co do reakce představivosti na události druhé světové války a holokaustu. Knihy se celosvětově prodalo 100 milionů kusů.

Nabarvené ptáče patří k divácky náročným filmům. Trvá dvě hodiny a 49 minut, z toho se v něm mluví devět minut a neobsahuje žádnou filmovou hudbu. Výjimkou je píseň Eukalyptový háj od izraelské skladatelky a zpěvačky Naomi Šemerové, kterou k závěrečným titulkům nazpívala v hebrejštině Čvančarová. Snímek byl natočený na 35milimetrový film.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti. Knihy se celosvětově prodalo 100 milionů kusů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!