Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Zloděj ukradl hudební nástroj za více než 30 milionů. Z lupu se ale dlouho netěšil

Kultura

  16:00
PAŘÍŽ - Ophélii Gaillardovou, francouzskou hvězdu vážné hudby, ohrožoval zloděj nožem. Kromě mobilu ji odcizil půjčené cello z 18. století od italského mistra Goffrilera. Policie pachatele po dvou dnech vypátrala a nástroj vrátila zpět cellistce.

Francouzká cellistka Ophélie Gaillard. foto: opheliegaillard.com

Zloděj si na Ophélii Gaillardovou počkal před jejím domem v Paříži ve čtvrtek večer. Sólistka vypověděla policii, že na ni zloděj mířil nožem a donutil ji vydat mu drahý hudební nástroj a také mobilní telefon. Následně z místa utekl.

Pět let povede Českou filharmonii. Hudba je v genech Čechů, říká šéfdirigent Byčkov

„Pomozte mi! Dnes večer mi ukradli cello. Bylo v temně rudém cestovním pouzdru,“ napsala zoufalá hudebnice na svůj Facebook a přidala fotky nástroje. Zmíněné cello vyrobil Francesco Goffriller, benátský výrobce hudebních nástrojů. Zloděj šel pravděpodobně najisto - hodnota cella byla odhadnuta na 1,3 miliony eur (téměř 33 milionů korun). Nástroj Gaillardové zapůjčila francouzská banka CIC. Velkou hodnotu měl i smyčec, který byl ještě starší než cello samotné a vyrobil ho Jean-Marie Persoit, slavný francouzský smyčcař.

Drama má ale šťastný konec. Policie zloděje za dva dny vypátrala ve městě Pantin v severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Gaillardová svůj nástroj dostala neporušený zpět a na sociálních sítích poděkovala všem zúčastněným při pátrání.

V roce 2003 byla Gaillardová byla porotou Francouzkých cen klasické hudby (French Classical Music Awards) vyhlášena nejlepší sólistkou.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!