Vědci nicméně o možných dopadech klonování na zdraví zvířat i na bezpečnost potravin nemají dostatek informací, budou je proto muset dále studovat.
Zákazníci v EU na pultech obchodů na maso a mléko z klonovaných zvířat v současnosti nenarazí. EFSA připravila vědeckou zprávu pro úřady unie, která jim má být nápomocná při rozhodování v této otázce.
"Je zřejmé, že závažné zdravotní problémy se mohou častěji a v závažnější formě vyskytovat u klonovaných zvířat než u zvířat z konvenčního chovu," uvádí se ve zprávě. A zdravotní problémy zvířat se mohou "podepsat" i na bezpečnosti potravin z nich vyráběných.
Vědci nicméně také tvrdí, že v případě skotu a vepřů jsou možné dopady na bezpečnost potravin nepravděpodobné. "Ale musíme přiznat, že zatím je k dispozici málo důkazů," dodává se ve zprávě úřad. Jen málo informací mají vědci i o možných dopadech klonování na životní prostředí, podle těch dosavadních však předpokládají, že žádné nejsou.
Letos v lednu EFSA zveřejnila předběžné stanovisko, podle něhož maso či mléko z klonovaných zvířat nevykazují žádné významnější odlišnosti od těch pocházejících od zvířat z konvenčního chovu.
Evropská komise požádala loni v březnu úřad o to, aby si "posvítil" na klonování. Jeho příznivci tvrdí, že klonováním se podaří získat zvířata více odolná proti nemocem, která budou mít více mléka a kvalitnější maso. Jeho odpůrci ale oponují, že vědci zatím neznají jeho dopady.
Zákazníci v EU na pultech obchodů na maso a mléko z klonovaných zvířat v současnosti nenarazí. EFSA připravila vědeckou zprávu pro úřady unie, která jim má být nápomocná při rozhodování v této otázce.
"Je zřejmé, že závažné zdravotní problémy se mohou častěji a v závažnější formě vyskytovat u klonovaných zvířat než u zvířat z konvenčního chovu," uvádí se ve zprávě. A zdravotní problémy zvířat se mohou "podepsat" i na bezpečnosti potravin z nich vyráběných.
Vědci nicméně také tvrdí, že v případě skotu a vepřů jsou možné dopady na bezpečnost potravin nepravděpodobné. "Ale musíme přiznat, že zatím je k dispozici málo důkazů," dodává se ve zprávě úřad. Jen málo informací mají vědci i o možných dopadech klonování na životní prostředí, podle těch dosavadních však předpokládají, že žádné nejsou.
Letos v lednu EFSA zveřejnila předběžné stanovisko, podle něhož maso či mléko z klonovaných zvířat nevykazují žádné významnější odlišnosti od těch pocházejících od zvířat z konvenčního chovu.
Evropská komise požádala loni v březnu úřad o to, aby si "posvítil" na klonování. Jeho příznivci tvrdí, že klonováním se podaří získat zvířata více odolná proti nemocem, která budou mít více mléka a kvalitnější maso. Jeho odpůrci ale oponují, že vědci zatím neznají jeho dopady.