„Nevzpomínám si, že by se náš útvar zabýval podobnou kauzou. Zajímáme se o jakoukoliv trestnou činnost, ale co se týká alkoholu, tak jsou tyto případy spojené především s daňovými úniky. Tím prvním, kdo za tuto problematiku zodpovídá je celní správa,“ ukazuje prstem v rozhovoru pro server Lidovky.cz mluvčí Útvaru pro odhalování organzovaného zločinu Pavel Hanták.
Ale ani Celní správa neodhalila hrozbu, která vyústila v zavedení částečné prohibice a stála život více než dvě destíky lidí. „Před takovou krizí jsme nemohli varovat, přestože děláme ročně stovky kontrol. Mezi naše kompetence patří správa spotřební daně a značení lihu, nikdo si nemohl myslet, že by někdo do lihovin míchal jedovatý metanol,“ vysvětluje mluvčí celníků Martina Kaňková.
„Nikdy jsme neshledali přítomnost metanolu takovou, že by mohlo dojít k ohrožení zdraví nebo úmrtí. Vyhledávání těchto výrobků má v kompetenci Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ odhání pachuť selhání Kaňková od celníků.
Inspekce: Nález metanolu lze považovat za výjimku
Inspekce skutečně, narozdíl od policejních útvarů, cosi větřila. I proto se kontroloři z ministerstva zemědělství na složení tuzemských lihovin zaměřili. Ve zprávě o činnosti inspekce za rok 2010 jsou uvedeny výsledky "mimořádné prověrky jakosti levných destilátů cíleně prováděné na zjištění obsahu zbytků denaturačních prostředků a látek používaných do nemrznoucích směsí".
Celkem v 148 kontrolovaných vzorcích se ale tyto rizikové látky neobjevily. „Nález vzorků s nadlimitním obsahem metanolu či propylenglykolu lze považovat za výjimku, která souvisí s nedodržením správné výrobní praxe v likérkách,“ uzavírá výroční zpráva.
Jak v pondělí informovaly Lidové noviny, jedovatý metanol se mohl dostat do pančovaných alkoholických nápojů právě z nemrznoucích směsí vyráběných v Polsku, kde je metanol povolenou příměsí kapalin do ostřikovačů. ČTĚTE VÍCE
Kontroloři ovšem zkoumali pouze lihoviny prodávané v síti obchodních řetězců a jejich skladech. „Inspekce může kontrolovat také stánkový prodej. Restaurační zařízení a jiné podniky, kde je alkohol rozléván, ale kontrolují hygienické stanice. Je to takové historické dědictví,“ přibližuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
„Ze stovek vzorků kontrolovaných na metanol bylo zjištěno jen několik jednotek ročně. Jednalo se přitom pouze o jakostní delikty s tím, že líh nebyl dostatečně kvalitní. Nikdy nedošlo k takové diletantské záměně, že by někdo namíchal lihovinu z metanolu místo etanolu,“ pokračuje Kopřiva s vysvětlením, proč inspekce před možnou hrozbou nevarovala.
ČTĚTE TAKÉ: |
Možným důvodem, proč zodpovědné orgány neupozornily na nebezpečí skryté v lahvích ilegálně vyráběného alkoholu, se tak zřejmě stal fakt, že různé úřady jsou oprávněny jednat pouze v dílčích částech mnohem komplexnějšího problému.
Na to ostatně ve středu letmo narazil i premiér Petr Nečas (ODS). „Občané si kladou poctivou otázku, zda stát někde neselhal,“ oznámil po jednání o možném uvolňování částečné prohibice.