Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Abrháma už divadlo netáhne, kameře se naopak nebrání

Kultura

  16:55
TRENČIANSKE TEPLICE - Herce Josefa Abrháma už neláká účinkování v divadle, po desítkách rolí, které ztvárnil na jevišti, z něj prý přestal mít takovou radost jako dříve. Kameře se naopak nebrání, těší se například na film Odcházení, který podle své stejnojmenné hry natočí bývalý prezident Václav Havel.

Josef Abrhám v Trenčianskych Teplicích v rámci 18. ročníku festivalu Art Film Fest foto: ČTK

I když je zkušeným hercem, připustil, že má trochu trému. Abrhám to řekl novinářům na festivalu Art Film Fest v Trenčianských Teplicích. "Mám z toho velkou trému. Držte palce, jsou to tuny textu a není to lehké. Ale stojí to za bitvu a i za prohru, možná," řekl sedmdesátiletý herec, který v komorním dramatu po boku Dagmar Havlové ztvární hlavní roli. Havlův filmový režijní debut se má začít točit v červenci, v kinech by se měl objevit na jaře příštího roku.

Josef Abrhám připevnil v Trenčianskych Teplicích tabulku se svým jménem na most v místním lázeňském parkuAbrhám připustil, že dobrou přípravou na práci před kamerou bylo právě divadlo. Na jevišti si prý odzkoušel věci, které pak uplatnil i ve filmu. Divadelní herectví ho však nyní neláká.

"Z divadla už nemám takovou radost"
"Mám k tomu takový blok. Zdá se mi, že jsem tam už všechno zažil, vyzkoušel. Kvůli divadlu jsem musel dát bokem některé své zájmy, jako klavír a fotografování. Už z divadla nemám takovou radost," dodal herec, který se prosadil v divadle především díky působení pražském v Činoherním klubu. Ve filmu a televizi pak ztvárnil desítky nezapomenutelných rolí, mezi nimi například fantoma RaJ Dalibora Vránu ve filmu Vrchní, prchni, knížete Megalrogova v Konci starých časů, spisovatele Karla Čapka v Člověku proti zkáze.

"Nikdy jsem nevzal roli, o které jsem věděl, že není dobře napsaná. Nikdy mě nebavilo hrát černobílé zloduchy. To není pravda. Každý člověk má v sobě dobro a zlo, jde o to, na které struny hraje," uvedl Abrhám, který na festivalu dostal cenu Hercova mise.

Josef Abrhám připevnil v Trenčianskych Teplicích tabulku se svým jménem na most v místním lázeňském parku

Kromě divadla a filmu si Abrhám rád zahrál i v operetě či seriálech, lákal ho rozhlas a dabing. Líbila se mu také práce na večerníčcích. "Herectví má pestré verze," připomněl představitel doktora Blažeje v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Právě tato role mu v 70. letech přinesla velkou popularitu.

Na tiskové konferenci se Abrhám snažil mluvit slovensky. Má totiž slovenské předky a se studiem herectví začínal v Bratislavě. Obdobné pocty jako Abrhám se v následujícím týdnu dočká i jeho slovenský kolega Milan Kňažko a cenu Hercova mise převezme též francouzský herec Gérard Depardieu.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...