130 let

Diskuze

Ať jsem kdo jsem, vyrostl jsem s Albatrosem

Jubilejní výstava dětské knihy 60 let na křídlech Albatrosu bude v pražské Galerii Klementinum zahájena vernisáží v úterý 24. listopadu. Prezentace nakladatelství, které se za šest desetiletí své existence stalo synonymem pro dětskou knihu, bude trvat až do 7. února 2010.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Připomínka

19. 11. 2009 19:59
SNDK

Pro přesnost je třeba dodat, že po čtvrtinu těch šedesáti let se Albatros jmenoval SNDK (Státní nakladatelství dětské knihy) a na tomto názvu si nakladatelství vypracovalo reputaci. Nevím proč to v článku nebylo zmíněno, protože v té době naprosto dominovalo s literaturou pro děti a mládež. Název Albatros byl spočátku přijímán spíše s velkými rozpaky - pro svou nezvyklost pro české prostředí, vzpomínám si i na různé ankety o nový název pro SNDK. Kdo sbírá literaturu pro mládež  - zvláště knihy s ilustracemi Z.Buriana nalezne v padesátých letech vynikající kousky, které potom nebyly desítky let s těmito ilustracemi vydávány J.F.Cooper, R.L.Stevenson a mnoho jiných. Mimo to celá řada KOD s úžasnými ilustracemi - např.ransomovky , verneovky, knihy od Štorcha a nespočet jiných.

0 0
možnosti

strejda

19. 11. 2009 20:20
Re: SNDK

Máte pravdu. Já jsem na knihách ze SNDK vyrostl. Vždy se tam daly, za pomoci rodičů a později i sám, najít velmi kvalitní knihy.

0 0
možnosti

marek

19. 11. 2009 18:53
Jóóó, Albatros,

bejvávalo. Od té doby, co ho má Bonton, nic pořádného nevydávají, nepočítaje staré, osvědčené věci...

0 0
možnosti

eva

19. 11. 2009 18:46
congratulation

Na tu výstavu se moc těším, i když jsem stará jako Albatros. Díky jemu se našim dětem dostaly do rukou ty nejpůvabnější knížky.

0 0
možnosti