Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Benátská noc se těší na Kabáty, Sázavafest chystá latinskou noc

Slovensko-cest

  17:50
PRAHA - Organizátoři 18. ročníku festivalu Benátská noc, který se koná od 29. července do 1. srpna v Malé Skále na Jablonecku, chystají speciální techniku pro vystoupení kapely Kabát. Součástí programu 10. ročníku Sázavafestu, jenž pořadatelé připravují na 5. až 7. srpen v Kácově na Kutnohorsku, bude v jeho závěrečný den Latino Night.

Josef Vojtek na koncertu, kterým Kabát oslavil 12. září v Praze 20. výročí své existence ve stejné sestavě. foto: ČTK

V Malé Skále už začali s přípravami areálu a stavbou zázemí. "Již 29. července dopoledne bude na speciálním jevišti neveřejná zkouška skupiny Kabát, která na Benátské noci odehraje jediné letní festivalové vystoupení v České republice," informovala Johana Turnerová.

Skupina Kabát je známa svými náročnými požadavky na pódiovou a zvukovou techniku. Nevyhovující technické zázemí bylo například jedním z důvodů, proč kapela odmítla živé vystoupení při posledním předávání Zlatých slavíků v budově pražské Státní opery. Nejoblíbenější tuzemská rocková skupina se v Malá Skále představí 31. července.

Hvězdou festivalu bude nejspíš proslulý irský rockový a bluesový kytarista Gary Moore. Lákadlem bude také švýcarská skupina Krokus. Benátská noc letos v Českém ráji přivítá i německé Die Happy se zpěvačkou Martou Jandovou, finské metalisty Stratovarius, se Slovenska přijede Tublatanka, Richard Müller nebo Horkýže slíže, tuzemskou scénu budou mimo jiné zastupovat Mig 21, David Koller, Tomáš Klus, Xindl X, Arakain, Michal Hrůza, Sto zvířat, Žlutý pes a další. "Program už by neměl doznat zásadních změn, i letos se mohou návštěvníci těšit na autogramiády s umělci," podotkla Turnerová.

V rámci Latino Night v Kácově na Kutnohorsku se mohou příznivci tanečních rytmů těšit na talentovanou reggae skupinu z Columbie Flow Latino, která boří bariéru mezi reggaetonem a latino hip hopem a tvoří nové svěží rytmy.

"Brazilskou atmosféru v Kácově navodí taneční skupina Rio Dance, která předvede žhavou show plnou brazilských tanců a originálních kostýmů," sdělila za pořadatele Sázavafestu Gabriela Švimberská.

Latino Night bude mít i tuzemského zástupce, jímž bude dýdžej Kapucino, představitel a zakladatel stylu czeggeaton, kombinace karibského reggaetonu a českého jazyka."Vášnivá hudba i tanec by měly být zpestřením Sázavafestu i pro milovníky tvrdších žánrů," dodala Švimberská.

Mezi hlavní hvězdy Sázavafestu patří recesistická finská skupina Leningrad Cowboys, Ivan Král nebo britská kapela Chumbawamba. Během tří dnů jubilejního ročníku se zde představí přes 100 skupin a interpretů, Na festival se opět vrátí Michal Horáček se svým projektem Kudykam.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...