Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bílý šum, Maryilyn Monroe i filmy s českou účastí. Začíná festival v Benátkách

Přípravy vrcholí. Instalace billboardů před festivalovým dějištěm Palazzo del Cinema. foto: Reuters

(OD SPOLUPRACOVNICE LN NA FESTIVALU) Snímek Bílý šum režiséra Noaha Baumbacha ve středu zahájí 79. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách, který uvede přes 70 premiér celovečerních filmů. Šanci uspět mají i české snímky, byť se nepředstaví v hlavní soutěžní sekci.
  5:00

V druhé hlavní benátské soutěžní sekci Horizonty budou uvedeny dva filmy s českou účastí: slovensko-české drama Michala Blaška Oběť, vyprávějící o svobodné matce, jejíž syn je údajně napaden romskými agresory, a koprodukční snímek Obzor režiséra a scenáristy Mihaie Mincana. Obzor, natočený v koprodukci Rumunska, Francie, Řecka, Bulharska a Česka, je inspirován skutečným příběhem filipínského námořníka, který během plavby na obchodní lodi mezi nákladem objeví ukrytého rumunského uprchlíka.

Kachyňovo Ucho mezi klasikou

Dalším českým filmem, které se představí v Benátkách, jsou Běžná selhání. Psychologické drama o jednom dni v životě tří žen, který je narušen tajemným přírodním jevem, natočila rumunská režisérka Cristina Grosanová podle scénáře Kláry Vlasákové (autorky úspěšného románu Praskliny), s Taťjanou Medveckou, Beátou Kaňokovou a Vicou Kerekes v hlavních rolích. Dále bude v sekci Venice Classics představen digitálně zrestaurovaný film režiséra Karla Kachyni Ucho z roku 1969.

Pátým českým filmem uvedeným letos v Benátkách je krátkometrážní animovaný snímek Tmání, natočený pro médium virtuální reality. Autobiografický snímek režiséra Ondřeje Moravce přibližuje poutavým způsobem svět mladého člověka trpícího depresí.

Jistým zklamáním je, že v hlavní soutěži bude letos pouze necelá pětina filmů od ženských režisérek. Loni v Benátkách zvítězila Francouzka Audrey Diwanová s potratovým dramatem Událost, letos má šanci získat Zlatého lva pět žen, mezi nimi například Alice Diopová (film Saint Omer), Joanna Hoggová (The Eternal Daughter s Tildou Swintonovou v hlavní roli) nebo držitelka Oscara za film Citizenfour: Občan Snowden Laura Poitrasová, která v Benátkách uvede portrét slavné fotografky Nan Goldinové s názvem All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a krveprolití).

Z Bond girl ikonickou Marilyn

Prezidentka

Herečka Julianne Mooreová

Prezidentkou letošní festivalové poroty je herečka Julianne Mooreová. V hlavní soutěži nejstaršího filmového festivalu na světě bude porota hodnotit celkem třiadvacet filmů.

K dlouho očekávaným snímkům z letošní soutěže patří nepochybně film o nesmrtelné herecké ikoně Marilyn Monroe Blondýnka, který americký režisér Andrew Dominik natočil podle stejnojmenného románu Joyce Carol Oatesové. Do hlavní role obsadil původem kubánskou herečku Anu de Armasovou, která si naposledy zahrála v Praze natáčeném hollywoodském hitu The Gray Man či v bondovce Není čas zemřít. Dalším biografickým titulem bude Tár, v němž Cate Blanchettová ztvárnila vůbec první šéfdirigentku významného německého orchestru. Autorem snímku je americký herec a režisér Todd Field.

Velké naděje vzbuzuje drama The Son (Syn) francouzského režiséra Floriana Zellera, jehož snímek Otec patřil k vrcholným filmovým zážitkům posledních let. V jeho novince se představí Hugh Jackman, Laura Dernová, Vanessa Kirbyová a Anthony Hopkins, který si za hlavní roli Otce vysloužil Oscara. Popáté bude v Benátkách soutěžit americký nezávislý režisér Darren Aronofsky (Černá labuť, Matka, Wrestler atd.), tentokrát s dramatem Velryba, v němž se samotářský učitel angličtiny (Brendan Fraser) trpící těžkou obezitou pokouší znovu navázat kontakt se svou odcizenou dospívající dcerou.

K hereckým hvězdám, na které se letos mohou těšit návštěvníci italského filmového svátku, bude kromě zmíněné Cate Blanchettové patřit i jeden z nejnadanějších herců své generace Timothée Chalamet, který zazářil ve filmech Duna, Král nebo v gay romanci Dej mi své jméno režiséra Lucy Guadagnina, za kterou byl nominován na Oscara. Se stejným režisérem natočil a v Benátkách představí intimní drama Bones and All (Kosti a všechno), které tentokrát přináší love story dvou tuláků z dob Ameriky za vlády Ronalda Reagana.

Naděje v jádru i v papeži

K dalším slibným titulům v hlavní soutěžní sekci, která letos nemá jasného společného jmenovatele, ale sází především na silné režisérské osobnosti přinášející originální příběhy, bude jistě patřit i novinka trojnásobného držitele Oscara (za filmy Carne y Arena, Revenant Zmrtvýchvstání a Birdman), Mexičana Alejandra G. Inárritua. Ten přijede do Benátek s filmem Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades (Bardo, falešná kronika několika pravd), příběhem mexického novináře, který je poté, co byl jmenován držitelem prestižní mezinárodní ceny, nucen vrátit se do své rodné země.

Pozoruhodné filmy se tradičně představují i mimo soutěž. Letos to bude i několik dokumentů, například Nuclear od Olivera Stonea, v němž proslulý levicový tvůrce zkoumá možnosti, jak může globální komunita překonat výzvy, jako je změna klimatu, a dosáhnout lepší budoucnosti díky síle jaderné energie. V dokumentu In viaggio (Cestování) přibližuje režisér Gianfranco Rosi (držitel benátského Zlatého lva z roku 2013 za film Sacro GRA) osobnost papeže Františka, kterého sleduje zejména na jeho cestách: za devět let svého pontifikátu František podnikl 37 cest a navštívil 53 zemí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!