Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Boj o Zlatou palmu začíná

Kultura

  10:13
CANNES - Dnes večer odstartuje ve francouzském Cannes jubilejní 60. ročník nejprestižnější světové filmové přehlídky. O Zlatou palmu budou usilovat novinky Quentina Tarantina nebo bratrů Coenů.

Oficiální plakát festivalu v Cannes. foto: ČTK

Pozornost celého filmového světa bude ode dneška až do 27. května upřena na letovisko na Azurovém pobřeží. Na start jubilejního ročníku filmového festivalu, který jednoznačně vede mezi všemi světovými přehlídkami, už je v Cannes všechno připraveno. Na schodišti před festivalovým palácem byl rozvinut červený koberec, na němž budou večer defilovat aktéři slavnostního zahájení. Jednou z prvních hvězd, která do Cannes dorazila, je herečka Diane Krugerová, která bude slavnostní zahájení uvádět. Následovali ji herci snímku My Blueberry Nights, prvního anglicky mluveného filmu režiséra Kar Wai Wonga, jemuž patří úvodní večer.
 Spolu s režisérem přicestovala zpěvačka a debutující herečka Norah Jonesová a její kolegové z filmu Jude Law, Natalie Portmanová a Rachel Weiszová.

Během následujících festivalových dní budou v Cannes k vidění stovky nejnovějších filmů, množství z nich si tu odbude světovou premiéru, další stovky titulů se budou promítat na filmovém trhu, který se koná paralelně s festivalem. Největší mediální pozornost bude upřená na soutěžní filmy a tituly vybrané do hlavního programu. O trofej přehlídky, Zlatou palmu, bude usilovat dvaadvacet snímků. Poněkud krvavou lázeň slibují zejména americké tituly v soutěžní kolekci, byl sem vybrán například hororově laděný snímek Quentina Tarantina Grindhouse: Death Proof, kriminální thriller Davida Finchera Zodiac o případu sériového vraha nebo No Country For Old Men bratrů Coenů, kde o mrtvé také není nouze. Letos mezi soutěžícími najdeme jména tvůrců, kteří už v Cannes uspěli, i těch, již se na velké přehlídce prezentují poprvé. Své novinky v soutěži představí i Korejec Ki Duk Kim, Emir Kusturica, Rusové Alexander Sokurov a Andrej Zvjagincev nebo německý filmař s tureckými kořeny Fatih Akin.
 Soutěžní snímky bude hodnotit porota v čele s britským režisérem Stephenem Frearsem, poradním hlasem mu přispěje například držitel Nobelovy ceny, spisovatel Orhan Pamuk, herec Michel Piccoli, herečky Toni Colletteová nebo Sarah Polleyová a Maggie Cheungová.
Z Prahy se do Cannes přesune i hvězdný pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Ona tu uvede snímek Michaela Winterbottoma A Mighty Heart, on třetí díl Dannyho parťáků. Michael Moore přijde představit svůj dokument Sicko, Bono Vox zase snímek o skupině U2.

 Česká republika sice svůj film ve festivalovém programu nemá (jako už řadu let), nicméně český herec se tu objeví. Do soutěže byl totiž vybrán maďarský film Bély Tarra The Man From London, v němž vytvořil hlavní roli divadelní režisér a příležitostný herec Miroslav Krobot. Do Cannes přicestuje 22. května.

 Naši kinematografii bude v Cannes zastupovat především České filmové centrum prostřednictvím společného česko-slovenského pavilonu. Prezentovat se tu bude Festival filmů pro děti a mládež Zlín, party chystá Studio Barradnov, Studio Gatteo zase představí připravovaný projekt Tma, který bude natáčet Juraj Herz. Na filmovém trhu se budou promítat Tajnosti Alice Nellis, Vratné lahve, Bestiář a Obsluhoval jsem anglického krále.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...