Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Britská Národní galerie vystavuje padělky, chyby a objevy vlastních sbírek

Kultura

  17:48
LONDÝN - Britská Národní galerie uspořádá první výstavu padělků, které omylem nakoupila do svých sbírek. Oznámil to ředitel galerie Nicholas Penny, podle něhož prestiž ctihodné instituce výstavou nijak neutrpí.

Stařec v křesle foto: Reprofoto

Výstava nazvaná Pohled zblízka: padělky, chyby a objevy nabídne příští rok v červnu na 40 padělků a kopií. Bude mezi nimi například obraz nazvaný Muž s lebkou, který v roce 1845 stál místo tehdejšího ředitele galerie. Byl připisován Hansi Holbeinovi mladšímu, ale po koupi se ukázalo, že jde o kopii a ředitel byl nucen odstoupit.

I moderní analýza dřeva, na kterém je obraz namalován, ukazuje, že malba je datována až do doby po Holbeinově smrti, připomněl Penny. Cílem výstavy je ukázat možnosti moderních vědeckých metod při zkoumání obrazů a uměleckých děl.

Experti galerie podle Pennyho dnes obvykle dokážou odhalit skutečný původ obrazů se sporným autorstvím, ať již jde o dobové kopie nebo moderní padělky. Například vědecké analýzy potvrdily, že obraz nakoupený v roce 1923 a považovaný za dílo italského renezančního mistra 15. století je padělek z 20. století. Expertízy zjistily, že byl namalován barvami, které byly k dispozici až od 19. století a záměrně byl patinován, aby vypadal staře.

Londýnská Národní galerie také vystaví obraz Stařec v křesle původně připisovaný Rembrandtovi. I v tomto případě se ukázalo, že podpis i datace jsou falešné a nyní je obraz považován za dílo Rembrandtova žáka nebo raného následovatele.

"Neobávám se o reputaci galerie," prohlásil Penny. "Je důležité vědět, jak chytří mohou padělatelé být. Národní galerie je místem, kde se vystavují mistrovská díla, ale je také místem pro studium dějin umění," dodal.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...