Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Burian, Nikl a další Osamělí písničkáři se sejdou u Kaštanu

Kultura

  18:01
PRAHA - Dvoudenní Festival Osamělých písničkářů proběhne v pátek 4. a v sobotu 5. dubna v pražském klubu Kaštan. Na letošním už 12. ročníku zahrají například Jiří Dědeček, Jan Jeřábek, Martina Trchová, Petr Váša, Dagmar Voňková, Bonus a další.

Písničkář Jan Burian foto: ARCHIV MAFRA - Pavel Wellner

Festival osamělých písničkářů založil v roce 2002 Jan Burian, který stál i u zrodu volného sdružení Osamělí písničkáři. Sám Burian vystupuje už od roku 1970, za svou kariéru odehrál čtyři tisíce koncertů, ať už sólově za doprovodu klavíru, nebo v různých formacích. V současné době vystupuje i se svou skupinou Křehcí muži. Vydal více než deset samostatných písňových alb (debut Hodina duchů, 1989), poslední dvě desky jsou věnovány osudům žen – Dívčí válka (2006) a nedokonalosti mužů – Muži jsou křehcí (2007).

ČTĚTE TAKÉ

Na letošním už 12. ročníku festivalu se sejdou víc než dvě desítky českých písničkářů. Páteční program začíná v 16:30 a zahraje na něm i Burianův nekdejší souputník Jiří Dědeček. "V letech 1974 – 1985 jsme společně absolvovali přes tisíc vystoupení a – jak jsme si jednou spočítali – průměrně dvě hodiny denně v autě (včetně nedělí a státem uznávaných svátků)," píše Jan Burian. "Dávali jsme si číst nové texty a přeli se nad nimi o každé slovo. Byla to jakási vysoká putovní škola osamělého písničkářství," dodává.

Dalším vystupujícím bude Karel Diepold, liberecký písničkář, původní profesí projektant elektronických zabezpečovacích zařízení, který za celou dobu svého působení nevydal jediné CD. Zpívací psychoterapeut a grafolog Jan Jeřábek má na kontě CD už několik; poslední s názvem Otisky příběhů ze snů vyšlo v loňském roce. Dále vystoupí Marka Míková, Petr Nikl, Terezie Palková, Filip Pýcha, Martina Trchová, Jaromír Typlt, Petr Váša, Karel Vepřek, Dagmar Voňková a Hynek Žirovnický.

Homolová, Smrž i BONUS

V sobotu 5. dubna zahraje mimo jiné slovenská zpěvačka Zuzana Homolová, která má za sebou spolupráci s řaou hudebníků, například Vladimírem Mertou, Jiřím Stivínem nebo Vlastou Redlem.  Svou tvrobu představí také Jiří Smrž, který se nedávno stal držitelem žánrové ceny Anděl 2013 za album Kořeny. Je to už jeho druhý Anděl v kategorii folk a country, prvního získal za předchozí album Poslední láska v roce 2005. V sobotu dále vystoupí BONUS, Michal Bystrov, Caine, Daniel Fikejz,  Karolína Kamberská, Jiří Konvrzek, Petr Linhart, Tamara Nathová, Adam Rut, Jiří Smrž a Jana Šteflíčková.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...