Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Češi jsou na chvostu evropských zemí v placení za streamovací služby. Pirátství jim ale nevadí

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina. foto: NETFLIX

Nový dokument Českého statistického úřadu (ČSÚ) se zabývá využitím informačních a komunikačních technologií u české populace. Část je věnována i tomu, kolik procent Čechů si předplácí některou z online streamovacích služeb. Jiná část se zase zabývá internetovým pirátstvím. Na dokument upozornil server Filmtoro.cz.
  5:00

Na začátek nutno dodat, že poslední kompletní data v předplácení služeb pochází z roku 2018 a z nich tedy vychází evropské mezinárodní srovnání. Česko v něm rozhodně není nejlepší, protože u mladých tazatelů ve věkové kategorii 16-24 let přiznalo předplatné některé ze streamovacích služeb jen 6,4 % tazatelů. 

Podle provizorních čísel z letošního roku, která ČSÚ v dokumentu také uvádí, se číslo za dva roky zlepšilo na 10,5 % dotazovaných. I to je ale hluboko pod evropským průměrem, který již ve sledovaném roce 2018 činil 26,5 % a dnes je pravděpodobně ještě vyšší.

Nejlépe jsou na tom státy jako Dánsko, Finsko, Švédsko či Velká Británie, kde za sledované období počet předplatitelů v populaci přesáhl 50 %, u mladých často dokonce nad 80 %. 

Osoby v zemích EU a streamovací služby.

Češi ale téměř vedou v internetovém pirátství, tedy ochotě nahrávat a sdílet obsah na internetu. U toho jsou kompletní údaje dostupné i za rok 2019 a Česko se umístilo hned třetí se 44 % dotazovaných ochotných se na něm podílet. „Lepší“ už jsou jen Nizozemsko a Dánsko.

Osoby v zemích EU a nahrávání na internet.

Kompletní dokument k nahlédnutí ZDE.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...