Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Co se režimu nehodilo. Opava hostí výstavu mapující cenzuru ve fotografii

Původně odjel režisér Miloš Forman za oceán oficiálně, měl tam natočit jediný film. Když pak ale požádal o prodloužení pobytu, dostal výpověď. Stal se tak nedobrovolně emigrantem a Československo se samo připravilo o nejvýznamnější osobnost své kinematografie. Na snímku z roku 1985 (zleva) Miloš Forman, herec F. Murray Abraham a producent Saul Zaentz při slavnostním předávání Oscarů za film Amadeus. Taková fotografie se v našem tisku tou dobou objevit nemohla. foto: ČTK

PRAHA - Putovní venkovní výstava České tiskové kanceláře (ČTK) Nežádoucí okamžiky je od úterý k vidění v Opavě. Expozice, která na archivních snímcích mapuje manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice, bude na parkovišti kulturně-uměleckého prostoru Kupé instalována do 6. dubna.
  12:00

O výstavu, která je v době přísných protipandemických opatření jednou z mála, na niž může veřejnost zavítat, byl na jejích předchozích zastávkách velký zájem. 

Přední představitelé naší hudební scény se zúčastnili 2. mezinárodního...
Šťastná Martina Navrátilová s trofejí vítězky Wimbledonu. V roce 1983, kdy...

Na 134 snímcích, které byly ve své době zakázány či z ideologických důvodu upraveny, nabízí průřez moderními československými dějinami od roku 1918 do roku 1990. Premiéru měla loni v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Výstava volně navazuje na expozice Okamžiky století a Okamžiky sametové revoluce, které ČTK uspořádala v letech 2018 a 2019 ke stému výročí založení Československa i národní tiskové agentury respektive k 30. výročí pádu komunismu v Československu. 

Na letošek se ČTK chystá připravit výstavu novou. „Tentokrát zabrousíme ke slavným i méně známým událostem z historie sportovní fotožurnalistiky,“ uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!