Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dáma na vrcholu a dvakrát Kundera. Anketa Kniha roku LN zná vítěze

Daňa Horáková. foto: ČTK

Praha - Jubilejní 30. ročník obnovené ankety Lidových novin Kniha roku zná vítěze. Nejvíce hlasů získaly vzpomínky spisovatelky Dani Horákové na manžela Pavla Juráčka s názvem O Pavlovi. Knihu o nesnadném vztahu dvou velkých tvůrčích osobností vydalo v květnu nakladatelství Torst.
  12:00

Ti dva byli jako voda a oheň. Intelektuálka Horáková, která v Německu, kde od emigrace v roce 1979 žije, vydala deset knih a dvě divadelní hry. Byla též novinářkou, aktivní členkou českého disentu nebo ministryní kultury města Hamburku. Jejím manželem byl bohémsky rozervaný filmařský génius Pavel Juráček, režisér Případu pro začínajícího kata i scenárista neméně skvělých filmů československé „nové vlny“ jako Konec srpna v hotelu Ozon. Horáková v knize, kterou původně plánovala napsat jen pro pár přátel,zavzpomínala nejen na něj, ale i na kulturní ovzduší disidentů 70. let či nelehké roky v emigraci.

Knihou roku LN jsou vzpomínky Dani Horákové na manžela. Po dvou dekádách opět uspěla Češka

Vítězství Horákové je zajímavé i proto, že v roce 2003 vyhrály Deníky Pavla Juráčka. Sedmnáct let poté tak vítězí kniha, která oceňované memoáry uvádí na pravou míru. Horáková je zároveň první vítěznou českou autorkou po dvaceti letech.

Na děleném druhém a třetím místě skončili dva Kunderové – samotný Milan Kundera se svým rozloučením se spisovatelskou dráhou Slavnost bezvýznamnosti a spisovatel Jan Novák a jeho románová biografie Kundera. Český život a doba. Oba tituly získaly shodný počet hlasů, přičemž někteří dotazovaní vybrali obě publikace, jiní se s volbou jedné knihy ostře vymezili proti té druhé.

Letošní ročník ankety, v níž hlasovalo 193 respondentů z řad spisovatelů, odborníků na literaturu, intelektuálů, ale i politiků, vědců nebo lékařů, nabízí tipy hned na 314 soutěžních i nesoutěžních knížek. Projevilo se to i na počtu hlasů – loňský vítěz Michel Houellebecq by s 13 hlasy letos dosáhl jenom na čtvrtou příčku.

Autor: