Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Knihou roku LN jsou vzpomínky Dani Horákové na manžela. Po dvou dekádách opět uspěla Češka

Daňa Horáková. foto: ČTK

Exkluzivně
Praha - Jubilejní 30. ročník obnovené ankety Lidových novin Kniha roku zná své vítěze. Nejvíce hlasů získaly vzpomínky spisovatelky Dani Horákové na svého manžela Pavla Juráčka s názvem O Pavlovi. Po dvou dekádách tak opět zvítězila česká spisovatelka, jejíž knihu o jednom nesnadném manželství dvou velkých tvůrčích osobností letos v květnu vydalo nakladatelství Torst.
  5:00

Provokativní dílo i 800stránková ‚bichle‘ o Žižkovi. Přinášíme kompletní výsledky tradiční ankety LN Kniha roku

Ti dva byli jako voda a oheň – intelektuálka Horáková, která v Německu, kde od emigrace v roce 1979 žije, vydala deset kniha a dvě divadelní hry, byla též novinářkou, aktivní členkou českého disentu nebo ministryní kultury města Hamburk. Jejím manželem byl bohémsky rozervaný filmařský génius Pavel Juráček, režisér Případu pro začínajícího kata i scenárista neméně skvělých filmů československé „nové vlny“ jako Konec srpna v hotelu Ozon. Daňa Horáková v knize O Pavlovi, kterou původně plánovala napsat jen pro pár přátel, zavzpomínala nejen na něj, ale i na kulturní ovzduší disidentů 70. let či nelehké roky v emigraci.

Vítězství Dani Horákové je zajímavé i proto, že v roce 2003 vyhrály Deníky Pavla Juráčka. Sedmnáct let poté tak vítězí kniha, která oceňované memoáry uvádí na pravou míru.

Jak uspěla osobitá biografie Jana Nováka s názvem Kundera? A jak lidé hodnotí poslední Kunderův román Slavnost bezvýznamnosti?

Kniha roku LN.

Jaké knihy doporučuje bývalý prezident Václav Klaus a jaké katolický duchovní Tomáš Halík? Co četla spisovatelka Alena Mornštajnová, co předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, co technologický novinář Petr Koubský a co psychiatr Radkin Honzák? 

Takřka dvě stě skutečných osobností doporučuje 314 různých knih: od poezie přes memoáry až po vědecká pojednání. Kompletní výsledky najdete v sobotním vydání Lidových novin na dvanácti stranách přílohy Orientace.

Autor: