130 let

Křehký Mikulov | foto: Reprofoto

Designové prototypy budou k vidění na Křehkém Mikulově

Kultura
  •   18:01
MIKULOV - Zámek v Mikulově na Břeclavsku se letos v červnu poprvé stane dějištěm festivalu uměleckého designu. Na akci nazvané Křehký Mikulov se sejdou čeští i zahraniční nadšenci, galeristé, sběratelé i obchodníci s designem. Díla předních tvůrců zaplní komnaty barokního zámku na běžné prohlídkové trase i mimo ni, oznámila za pořadatele Darina Zavadilova. Organizátoři označují Křehký Mikulov jako první festival art designu ve střední Evropě.

"Na festivalu budou představeny limitované série nebo unikátní kusy významných designérů ze světa i z České republiky. Pozvali jsme své přátele ze světa umění a designu, kteří milují silné příběhy vyprávěné prostřednictvím výtvarného projevu," uvedli v tiskové zprávě kurátoři Jana Zielinski a Jiří Macek.

Prototypy a unikáty

Pojem art design, jímž se pořadatelé zaštiťují, zahrnuje design s přesahy do volného umění. Jde často o předměty, které se nevyrábějí sériově, prototypy, unikáty a autorské originály.

Křehký Mikulov

Součástí Křehkého Mikulova jsou čtyři výstavy, mezi nimi například kolekce Archiv zázraků, která prezentovala český design na výstavě Expo 2010 v Šanghaji.

Novinky v Česku

"Produktoví designéři, módní návrháři, architekti i fotograf ve výstavě z vlastních hledisek a pomocí nejrůznějších technik zkoumají ticho, světlo, čas, pohyb, dětství, déšť, let, půdu, nekonečno, obraz a paměť," uvedli kurátoři. Lidé v Česku ještě neměli možnost kolekci zhlédnout.

Křehký Mikulov

Autory jednotlivých děl jsou například studio Olgoj Chorchoj, Rony Plesl a Liběna Rochová.

Další výstavy představí zajímavé limitované edice designových výrobků, díla designéra Daniela Piršče a tvorbu jednoho z ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Festival potrvá od 23. do 26. června, výstavy si zájemci prohlédnou až do 15. srpna.

Zámek se zvláštní atmosférou

Pořadatelé festivalu si historické město na moravsko-rakouském pomezí vybrali kvůli zvláštní atmosféře, která často inspiruje umělce. Barokní zámek v Mikulově je dominantou města i širokého okolí, poskytuje skvělý výhled na jižní Moravu i Rakousko. Sídlí v něm regionální muzeum. V létě se na zámku pravidelně koná také umělecké sympozium Dílna, díky kterému má muzeum kolekci moderního umění, jež se každoročně rozrůstá o nové exponáty.

Autor: ČTK