Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do kin přichází film o Sněhurce, která zápasí s býky

Kultura

  7:00
PRAHA - Deseti prestižními španělskými cenami Goya je ověnčen film Sněhurka: Jiný příběh, jehož distribuční premiéra se odehraje v rámci festivalu španělsky mluvené kinematografie La Película.

Sněhurka jako toreadorka. A proč ne? foto: AČFK

Sněhurka: Jiný příběh je druhým celovečerním filmem režiséra Pabla Bergera. Snímek získal deset prestižních cen Goya, udělovaných španělskou Akademií umění a kinematografických věd - mimo jiné  pro nejlepší film, za scénář, kameru, hudebu či herečku v hlavní roli. Film má také Stříbrnou mušli pro nejlepší herečku a Zvláštní cenu poroty na MFF San Sebastian.

Příběh filmu se odehrává v roce 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. Léta běží – k bezmocnému, leč stále bohatému muži se jako pijavice přisaje zlotřilá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Carmen je vychovávána babičkou, ale po její smrti se musí vrátit k otci a maceše, která ji nejprve odsoudí k životu ve sklepení a po několika dalších dějových kotrmelcích i k smrti. Děvče však přežije (byť se ztrátou paměti) a je v divočině zachráněno partičkou trpaslíků, shodou okolností též zápasníků s býky. Pod jménem Sněhurka se v aréně sama proslaví, leč zákeřná macecha ještě neřekla poslední slovo.

Z filmu Sněhurka: Jiný příběh

„Náš film probouzí dítě, které se skrývá v každém z nás," říká o snímku režisér Pablo Berger. "Divák si bude připadat, jako by mi seděl na klíně a já mu vyprávěl příběh plný fantazie, dramatických okamžiků, hrůzy i černého humoru.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!