Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do Říma s láskou zve Woody Allen

Kultura

  18:32
PRAHA - Od 19. července se v českých kinech objeví nejnovější snímek populárního amerického filmaře Woodyho Allena. Má název Do Říma s láskou a byl závěrečným titulem letošního 47. ročníku karlovarského festivalu.

Do Říma s láskou - Alessandro Tiberi (vlevo) a Penélope Cruzová foto: Reprofoto

Snímek vznikl v koprodukci USA, Itálie a Španělska. Woody Allen jím pokračoval v trendu turistické filmařiny, kterou zahájil v roce 2008 filmem Vicky Cristina Barcelona a pokračoval Půlnocí v Paříži. V komedii o lidských vztazích si po letech sám zahrál a obsadil do ní například Penélope Cruzovou, Ellen Pageovou, Aleka Baldwina a Roberta Benigniho. Ve scénáři si pohrává s osudy několika lidí.

Čtyři prolínající se příběhy

Film Do Říma s láskou je složen ze čtyř prolínajících se příběhů, které doprovází většinou nostalgická italská hudba. V prvním přijíždí postarší manželský pár (Judy Davisová a Woody Allen) do Říma, aby poznal nastávajícího své dcery, z něhož není její neurotický otec zrovna nadšený. Zjistí přitom, že otec nevěsty je vynikajícím pěvcem. Ovšem jenom ve sprše, což jako avantgardní operní režisér dovede ad absurdum.

Další příběh je o prostituce (Penélope Cruzová), která má za úkol splnit klientovi každé přání; on ovšem netuší, co po něm ta podivná žena chce, ale nakonec jejích služeb využije a dospěje v muže.

Následující část je připomenutím toho, jak pomíjivá je sláva mediálních hvězd, i když na chvíli jejich život otočí o 180 stupňů. Hrdiny poslední povídky je mladý americký pár (Greta Gerwigová a Jesse Eisenberg), jehož životem zamíchají dvě nenadálé návštěvy v podání Ellen Pageové a Aleka Baldwina. Na portálu www.csfd.cz získal snímek od fanoušků 71 procent.

Filmařské turné po Evropě prozatím skončilo

Do svého příštího snímku (Woody Allen točí prakticky každý rok jeden) obsadí například Cate Blanchettovou, Louise C.K. a opět Aleka Baldwina. Film se má podle agentury Reuters natáčet v létě v jeho domovském New Yorku a také v San Francisku. Toto kalifornské město využije jako kulisu pro svůj snímek poprvé od roku 1969, kdy tu vznikl jeho debut Seber prachy a zmiz.

Za loňský projekt Půlnoc v Paříži dostal Oscara za nejlepší scénář. Během šesti desetiletí má na kontě přes 40 filmů.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...