Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na Cenách Anděl triumfovala kapela J.A.R., má tři sošky ze čtyř nominací

Kultura

  22:18aktualizováno  21. března 7:43
PRAHA - Kapela J.A.R. proměnila tři ze čtyř nominací 27. ročníku Cen Anděl. Členové České hudební akademie (ČHA) ji přisoudili vítězství v prestižní kategorii Album roku (Eskalace dobra), stali se skupinou roku a jejich píseň Zhublas je skladbou roku. Neproměnili tak jedinou ze svých nominací kategorii Videoklip roku, ve které uspěla zpěvačka Barbora Poláková se singlem Po válce režisérů Jakuba Machaly a Jana Bárteka. Výsledky v úterý přímém televizním přenosu vyhlásili ve Fóru Karlín.

J.A.R. na cenách Anděl. foto:  Michal Šula, MAFRA

„Je to mimořádně příjemná věc. A kdo by tvrdil, že je mu to jedno, tak by tak trošku lhal. My to ale neděláme pro tuhle věc, na rozdíl od současných politiků, kteří zblbli půlku země a jsou populární a populističtí. My ty věci děláme pro svoji potěchu a pak se modlíme, aby se to někomu líbilo,“ uvedl klávesista a kapelník J.A.R. Roman Holý.

Skupina Mirai ze čtyř nominací proměnila jednu v kategorii Objev roku. V sólových kategoriích akademiky nejvíce zaujali David Stypka se svou písničkářskou deskou Neboj a zpěvačka Debbi s albem Break.

„Vítězství mě trošku zaskočilo. Já se považuju za písničkáře a daleko méně za zpěváka, ale mám strašnou radost, že se někomu líbí co a jak děláme,“ uvedl Stypka.

Do Síně slávy uvedl Anděl Vladimíra Mertu

Do Síně slávy akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu. Při ceremoniálu Merta mluvil o andělech svržených z nebe. V písni pak zazpíval o „vraždách na cestě k moci“ a za „padlé anděly“ označil prezidenty Vladimira Putina a Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

Jednou z novinek letošního ročníku Andělů bylo předávání žánrových cen přímo během hlavního ceremoniálu. Nejlepší alternativní deskou roku se stalo album Saffron Hills od táborské dvojice Kalle. V kategorii elektronika zvítězili Fiordmoss s deskou Kingdom Come, ve folku akademiky zaujal projekt Beránci a vlci a nejlepší jazzovou desku Early Music podle nich natočil Jaromír Honzák.

Veronika Buriánková a David Zeman, táborské duo Kalle, s cenou Anděl v...
Moderátor Libor Bouček.

Novinkou byla i venkovní scéna přímo naproti Fóru Karlín s volným vstupem pro veřejnost. Na té se souběžně s hlavním programem představili nominovaní umělci i další výrazná jména loňského roku. V mrazivém počasí diváci tleskali vystoupením Mydy Rabycad, Pokáče, Kapitána Dema či Wild Tides. Večerem provázel Libor Bouček.

Zatímco v anketě Český slavík o vítězích rozhoduje veřejnost, o nominovaných a vítězích Ceny Anděl rozhodla nově ustavená ČHA. V ní jsou zastoupeni odborníci z celého spektra hudební branže z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Na Ceny Anděl může být nominován pouze interpret, který v předchozím roce vydal album. Výjimkou je Síň slávy.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...