Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Do Varů přijede americký herec a režisér Ethan Hawke

Ethan Hawke na festivalu Monctlair Film. foto: Montclair Film - Wikimedia Commons

Hostem letošního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Tvůrce se čtyřmi nominacemi na Oscara převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry. Prvního zahraničního hosta dnes v tiskové zprávě oznámili organizátoři festivalu, který se po loňské pauze uskuteční od 20. do 28. srpna.
  13:00

Ethan Hawke prorazil díky Společnosti mrtvých básníků Petera Weira, který mu svěřil roli plachého studenta Todda vystupujícího ve filmu po boku učitele v podání Robina Williamse. Začátkem 90. let se chopil první hlavní role v Bílém tesákovi a zaujal jako rebelující Troy v generační komedii Bolestná realita. Od té doby má podle pořadatelů festivalu Hawke reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce, ztvárňujícího nejrůznější typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad s obdivuhodnou přesvědčivostí.

Ethan Hawke ve filmu Tesla
Ethan Hawke v nových Sedmi statečných

„Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme. Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko,“ uvedli umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Klíčový okamžik hercovy kariéry přišel v roce 1995, kdy jej Richard Linklater obsadil do připravované romance Před úsvitem, což vyústilo nejen ve společné působení na dalších dvou pokračováních trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy. Osudové setkání s Linklaterem vedlo ke spolupráci na osmi filmech, včetně artového hitu Chlapectví.

Velký obhájce nezávislého filmu Linklater byl v roce 2018 hostem karlovarského festivalu, jeho pozoruhodný snímek Chlapectví, na němž pracoval 12 let, byl v Karlových Varech uveden v roce 2014.

Vedle vztahu režisér-herec jsou pod některými podepsáni i jako spoluscenáristé. Hawke se opakovaně objevil i v tvorbě Andrewa Niccola (Gattaca, Obchodník se smrtí, Good Kill) či Antoina Fuquy (Training Day, Nejlepší z Brooklynu, Sedm statečných a připravované Tísňové volání). V jeho filmografii ale jsou díla řady dalších renomovaných hollywoodských režisérů: Velké naděje Alfonsa Cuaróna, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej Sidneyho Lumeta nebo Zoufalství a naděje Paula Schradera.

Režijní debut zaznamenal Hawke dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, k němuž napsal i scénář. Mezi čtyřmi jeho nominacemi na Oscara jsou dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Festival v Karlových Varech začne 20. srpna premiérou filmu Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi s názvem Zátopek. Ve dvou soutěžních sekcích – Hlavní soutěž a Na východ od Západu – a nesoutěžním programu Zvláštní uvedení nabídne 32 premiér. Diváci 55. ročníku se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese.

Autor: