Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Drogy z festivalu v Glastonbury zabíjejí vzácné úhoře. Nemočte do řeky, varují vědci

Glastonbury - ilustrační foto. foto: Reuters

Vědci zjistili, že v řece Whitelake se po oblíbeném hudebním festivalu v Glastonbury nachází nebezpečná hladina MDMA, tedy drogy zvané extáze. Tu tam „dopravují“ účastníci festivalu, kteří si k řece chodí ulevit. Problémem je, že droga v řece zabíjí chráněné úhoře říční.
  16:00

Vědci vzorky vody odebrali z řeky Whitelake v proudu jak před areálem, kde se festival každoročně odehrává, tak v proudu za ním. Ačkoliv vzorky pocházejí z roku 2019, kde se festival kvůli koronaviru konal naposledy, výsledky zveřejněné až nyní ukazují, že koncentrace drogy ve vodě může vážně poškodit flóru i faunu.

Od roku 2016 jezdí Pivec na turné s americkým zpěvákem Gregorym Porterem....
Lewis Capaldi na festivalu Glastonbury 2019

Koncentrace MDMA (3,4-methylendioxymethamfetamin) pocházející z extáze byla v proudu za areálem festivalu zhruba stočtrnáctkrát vyšší než ve vodách před ním. Koncentrace kokainu pak byla vyšší zhruba čtyřicetkrát.

Takové množství může vážně poškodit život v řece včetně populace chráněných úhořů evropských. Předchozí výzkumy prokázaly, že kvůli kokainu mohou úhoři trpět svalovou deficiencí či vrozenými defekty na žábrách. 

„Nevyžádaná kontaminace vod drogami kvůli močení v přírodě se děje na každém hudebním festivalu,“ připustil pro deník The Guardian vědec Dan Aberg s univerzity přírodních věd ve městě Bangor. Zároveň ale dodal, že Glastonbury má tu nevýhodu, že řeka je v těsné blízkosti areálu. I když účastníci třeba nemočí přímo do vody, droga nemá v zemi dostatečný čas na to, aby se rozložila, než se do řeky a spodních vod ze země dostane.

Vedení festivalu je s výsledkem studie seznámeno a zavázalo se učinit rázné kroky. To se ostatně stalo již v měřeném roku 2019, kdy pořadatelé spustili kampaň Nemoč na zem (Don´t Pee on the Land), která alespoň částečně (alespoň dle slov pořadatelů) problém zmírnila. 

Vědci kromě řeky Whitelake zkoumali i řeku Redlake, jež se nachází o něco dále a s areálem festivalu přímo nesousedí. Zde měření vyšší množství nelegálních substancí ve vodě neprokázalo.