Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oliver Stone nebo běloruské protesty. Začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Oliver Stone s cenou ze 48. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech (6. července 2013) foto:  Dan Materna, MAFRA

V Jihlavě dnes začíná 25. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Po roční pouze způsobené pandemií koronaviru se znovu vrací do jihlavských kinosálů, loňský ročník se odehrál pouze on-line. Festival nabídne na 300 snímků. Zahájí ho dokument Když květiny nemlčí běloruského režiséra Adereje Kucily. Festival potrvá do 31. října.
  10:00

Během úterního slavnostního večera předají pořadatelé mimo jiné cenu Krátká radost určená krátkému snímku, kde o vítězi hlasovala veřejnost. Ocení také nejlepší dokumentární knihu. Součástí večera bude i udělení Ceny Respektu za nejlepší televizní, video či on-line investigativní reportáž uplynulého roku s politickým či společenským tématem. Cenu už 15. rok vyhlašuje ve spolupráci s festivalem týdeník Respekt.

Oliver Stone (Cannes, 11. července 2021)
Oliver Stone na červeném koberci (48. ročník filmového festivalu v Karlových

Hlavní festivalové ceny budou předány 30. října. Ocenění za přínos světové kinematografii obdrží filmařka Jana Ševčíková. V rámci sekce Masterclass představí svou tvorbu oceňovaný režisér Oliver Stone, jež se z předního hollywoodského filmaře vypracoval v plodného dokumentaristu. 

Jihlavský festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a každoročně promítne okolo 300 dokumentů. Nejlepším českým dokumentem se loni na festivalu stal snímek Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše, uspěl v sekci Česká radost. Mezi světovými dokumenty porotce nejvíc přesvědčil videodeník z polské antarktické stanice slovenské režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!