Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Eric Clapton vystoupí v Praze

Kultura

  18:25
PRAHA - Slavný britský zpěvák a kytarista Eric Clapton poprvé zazpívá v České republice. V pražské Sazka Areně vystoupí v rámci koncertního turné ke své nové desce Back Home 20. července příštího roku.

Eric Clapton foto: Reprofoto

Informaci dnes zveřejnil Petr Novák z agentury Interkoncerts, která koncert uspořádá. "Letos šedesátiletý uznávaný muzikant je ve skvělé formě," uvedl Novák.

Clapton se narodil ve vsi Ripley nedaleko Londýna 30. března 1945, kde jej poté vychovávali prarodiče. Již od dětství poslouchal nahrávky amerických bluesmanů; hrou na kytaru si
přivydělával už při studiu na střední umělecké škole.

V roce 1963 začal hrát se slavnou skupinou The Yardbirds, od nich později přešel hrát blues do Blues Breakers Johna Mayalla. V roce 1966 spoluzakládal hvězdné trio Cream, které se do rockové historie zapsalo během pouhých dvou let své existence.

Po jejich rozpadu hrál s řadou dalších kapel a muzikantů i sólově; debutové album vydal v roce 1970. Poté propadl depresím a drogám. Závislosti na alkoholu se zbavil teprve počátkem 90. let.

Krátce poté tragicky zahynul jeho čtyřletý syn a Clapton napsal smutnou baladu Tears In Heaven. Ani pak nepřestal nahrávat, například akustickým vystoupením v televizi MTV vydaným poté na desce v roce 1992 odstartoval módní "unplugged" vlnu. Na dalších albech zase vzdal hold některým svým dávným bluesovým hrdinům, například Robertu Johnsonovi nebo B. B. Kingovi.
Autoři: ,