Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ukrajinský režisér cenu Febiofestu osobně nepřevezme, bojuje za svou zemi

Ukrajinský režisér a aktivista Oleh Sencov (4. března 2020) foto:  Petr Topič, MAFRA

Herec Karel Roden a ukrajinský režisér Oleh Sencov dostanou na letošním MFF Praha – Febiofest čestné ceny Kristián, oznámili včera pořadatelé přehlídky. Festival se po nestandardních pandemických ročnících koná opět v jarním termínu, začíná 28. dubna. Centrem festivalového dění bude Cinema City Slovanský dům.
  14:00

I letošní ročník byl oproti původnímu plánu mírně posunut, tentokrát ovšem kvůli konfliktu na Ukrajině. Pořadatelé čas navíc využili k přípravě zvláštní sekce Ukrajina: střed Evropy.

„Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit náš pohled na svět. A v tomto případě i pomoci konkrétním lidem. Všechen výtěžek ze vstupného z této speciální sekce půjde na podporu humanitárních organizací a ukrajinských umělců,“ komentuje letošní mimořádnou součást Febiofestu jeho umělecká ředitelka Marta Švecová Lamperová.

Podporu Ukrajině festival vyjadřuje i udělením jedné z čestných cen Kristián režisérovi Olehu Sencovovi, jenž strávil pět let v ruských věznicích. Zatčen byl v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzen ke 20 letům vězení za údajné plánování teroristických útoků. Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu také kvůli ruskému občanství, jež automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. Následně převzal v Evropském parlamentu Sacharovovu cenu, jež mu byla udělena rok předtím v nepřítomnosti.

Karel Roden a Igor Bareš při nočním natáčení filmu Promlčeno

Bez osobní účasti Sencova se bude muset obejít i předávání ceny Kristián. „Oleh Sencov pro cenu osobně nepřijede, bojuje na Ukrajině, poslal nám fotografii se zbraní,“ uvedl čestný prezident Febiofestu Fero Fenič. Festival uvede Sencovův nový film Nosoroh i jeho dřívější snímky.

Druhého letošního Kristiána obdrží herec Karel Roden, který na Febiofestu představí film Promlčeno režiséra Roberta Sedláčka. Snímek zároveň po dlouhém pandemickém odkladu vstoupí do kinodistribuce.

Sedm snímků v hlavní soutěži

Hlavní soutěž Febiofestu, kde se tradičně představují první či druhé filmy talentovaných tvůrců, má letos sedm položek prověřených předchozí účastí na jiných evropských festivalech. Je mezi nimi například snímek polské režisérky Agy Woszczynské Tichá země, který získal v Cannes Zlatou kameru pro nejlepší prvotinu, nebo snímek Itala Franceska Sossaie Kanibalové oceněný jako nejlepší debut na MFF v Tallinu. O vítězi rozhodne porota, v níž zasednou švédská filmařka Isabella Eklöfová, irská režisérka a střihačka Emer Reynoldsová a v Česku tvořící slovinský režisér Olmo Omerzu.

Febiofest má také soutěž komedií, kde vítěze vybírá divácká porota. Jejím čestným předsedou je letos herec Michal Suchánek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...