Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Festival v Rotterdamu uvede i české snímky: Němcovu Toyen a Mnicha

Kultura

  6:00
ROTTERDAM - Na mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu, který potrvá ode dneška do 1. února, se představí i dva snímky české výroby: film Toyen režiséra Jana Němce a Mnich, který vznikl v česko-barmské koprodukci.

Toyen. foto: Jan Němec-Film.Reprofoto

Snímek Toyen režiséra Jana Němce natočený v roce 2005 podle námětu Terezy Brdečkové je uváděn v sekci nazvané Signals, která je věnována filmovým programům a retrospektivám výjimečných tvůrců filmového světa. Ústředním motivem filmu je vztah surrealistické malířky a grafičky Marie Čermínové, známé jako Toyen, se surrealistou židovského původu Jindřichem Heislerem.

Toyen ztvárnila ve filmu Jana Němce herečka Zuzana Stivínová.

Toyen není klasický hraný film, založený na historických faktech a konkrétních uměleckých dílech, nepředstavuje životopisný příběh, ani dokument o tomto období a jeho umění. Jan Němec nevypráví příběh, ale na plátně do koláží schovává myšlenky prolínající se s obrazy české avantgardní umělkyně, kterou na plátně ztvárnila Zuzana Stivínová (Jindřicha Heislera hraje Jan Budař).

Mnich ukazuje osobní drama i obraz barmské společnosti

V sekci Bright Future určené pro mladé nadějné autory se představuje film barmského režiséra, malíře a básníka The Maw Naing (absolventa ročního kurzu APP na pražské FAMU) a producenta Víta Janečka (FAMU) s názvem Mnich. Je to příběh o mladém mnichu Zawanovi z malé barmské vesnice, který pomáhá svému umírajícímu mentorovi. Zawan stojí před zásadním rozhodnutím: zůstat v klášteře a obětovat svůj život tradicím nebo odjet do města a splnit si zde své osobní sny.

Z filmu Mnich

Mnich je dojemný a poetický film, který je zároveň mikrokosmem velkých společenských změn, kterými teď Barma prochází. Citlivý a v jedinečném prostředí se odehrávající film vznikl v barmsko-české koprodukci a českým divákům byl již představen na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl promítán v sekci Fórum nezávislých. Vznikl ve spolupráci FAMU, společnosti One Point Zero Film v Rangúnu a České televize, za podpory programu Transition MZV ČR. Scénář filmu byl vyvíjen v rámci scenáristického workshopu mezinárodního vzdělávacího programu MIDPOINT, fungujícího pod záštitou FAMU. Na pražské FAMU natočil The Maw Naing několik krátkých filmů, jeho první celovečerní dokument Nargis: When Time Stopped Breathing (2012) získal několik cen na mezinárodních festivalech. Mnich je jeho celovečerní hraný debut.

O hlavní cenu v kategorii celovečerních filmů Hivos Tiger Awards Competition 2015 bude letos soutěžit 13 snímků autorů z celého světa. V této soutěži již v předchozích letech bodovalo několik českých a slovenských filmů. V roce 2012 získal jednu z cen Tiger Awards česko-slovenský koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornay Můj pes Killer, v roce 2002 zvítězil film Divoké včely Bohdana Slámy a roce 1998 dostal hlavní cenu film Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky.

IFFR je jeden z největších filmových festivalů a současně trhů s filmem na světě. Je známý především svým zaměřením na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců a na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem a které používají inovativní výrazové prostředky. Během dvanácti festivalových dnů představí stovky umělců svá díla široké i odborné veřejnosti. V loňském roce zhlédlo filmy na festivalu téměř tři sta tisíc diváků a festival navštívilo na 2400 profesionálů ve filmovém sektoru.

Festivalová nabídka zahrnuje 220 hraných filmů a 320 krátkých snímků ze 60 zemí světa. Současně s promítáním filmů se koná množství akcí souvisejících s filmem. IFFR aktivně podporuje nové filmové talenty na základě četných iniciativ, včetně koprodukčního trhu Cinemart, fondu Hubert Bals Fund nebo Rotterdam Lab, který zahrnuje 5 dnů seminářů a workshopů pro vybrané mladé autory z celého světa, kteří tak získávají zkušenosti a cenné kontakty ve filmovém průmyslu.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...