130 let
Režisér Filip Renč.

Režisér Filip Renč. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Filip Renč natáčí nový film pro ČT. Zahraje si v něm i Jan Budař

Kultura
  •   11:51
BRNO - Režisér Filip Renč začal v Brně a v Kunovicích na Zlínsku natáčet snímek Užij si se psem. Film z prostředí psychiatrického oddělení je posledním dílem triptychu Vetřelci a lovci.

Renč točí snímek, v němž si zahrají Simona Stašová, Juraj Kukura či Jan Budař, ve spolupráci s brněnským studiem České televize. Informovala o tom mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Snímek pojednává o zdravotní sestře na psychiatrii Věře Podlipné (Simona Stašová), na niž se s problémem svého známého obrátí tajemný doktor Zahálka (Juraj Kukura). Syn jeho přítele Milan (Jan Budař) žije sám s maminkou (Iva Janžurová) a má psychické problémy, dokonce se pokusí o sebevraždu. Jenže.

Čtěte také


Příběh je zahalen tajemstvími, které se Věra Podlipná pokouší rozkrýt. Film, který by se měl natáčet zhruba měsíc, volně navazuje na předchozí dva díly: Zrozen bez porodu, který byl odvysílán na jaře 2010, a Krutá nevěra. Ten režisér dokončil v lednu 2011. Na snímku spolupracuje stejný tým autorů jako na předešlých dvou dílech.

Scénář napsal publicista Josef Klíma, Renč se na něm podílel
Renč se podílel na scénáři s publicistou a novinářem Josefem Klímou. Za kamerou stojí Karel Fairaisl, který za film Zrozen bez porodu získal před několika dny výroční cenu Asociace českých kameramanů.

"Všechny tři příběhy spojuje společný fenomén současnosti: na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vnikají potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky. Všechny příběhy mají reálný základ, scénář je ale posunuje dál," uvedla Orošová.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz