Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Spása vesmíru se nekoná. Případ Marvels dobře ilustruje, co je se slavnou značkou v nepořádku

Snímek z filmu Marvels foto: Falcon

Recenze
Nový superhrdinský snímek disneyovského studia Marvel má jeho název přímo v titulu. Místo hrdého rozvoje prestižní značky však svým rozpačitým provedením příznačně ilustruje stav marvelovského „vesmíru“, který se po dlouhé éře úspěšného rozpínání možná začíná hroutit do sebe.
  17:30

Snímek Marvels, v němž tři superhrdinky zápasí s další nezdolnou ženskou postavou o osud vesmíru, vstoupil do českých kin ve stejný den, kdy si bylo možné přečíst zprávu s titulkem „Astronautkám z ISS uletěla schránka s nářadím“. Evidentně tedy ještě nějakou chvíli potrvá, než společnost (a možná nejen ta česká) vyspěje na patřičnou úroveň, aby se zbavila zaostalé uštěpačnosti a plně ocenila motivující příběhy schopných žen, jako je ten v novém disneyovsko-marvelovském filmu. 

Bohužel snímek Marvels tento ušlechtilý přerod publiku zrovna neusnadňuje a s největší pravděpodobností moc nepomůže ani samotnému studiu Marvel: do amerických kin vstupuje s velmi skeptickými odhady tržeb, podle magazínu Variety by bylo překvapením, kdyby za první víkend vydělal víc než 80 milionů dolarů (přičemž loni snímek Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství odstartoval s částkou 185 milionů).

Už je toho nějak moc

Případ Marvels přitom dobře ilustruje mnohé, co je s produkcí donedávna neotřesitelné značky v nepořádku. Zásadní roli hraje snaha zahlcovat obecenstvo enormním množstvím obsahu, který nemá šanci udržet kvalitu srovnatelnou s filmy, které definovaly éru mimořádných úspěchů marvelovské tvorby počínaje Iron Manem z roku 2008 a konče monumentálním finále Avengers: Endgame (2019).

Záměr nadřazeného studia Disney pojmout tento konec jako začátek něčeho ještě mnohem většího a budovat provázaný marvelovský vesmír nejen v kinech, ale zejména na streamovací platformě Disney+ zatím přináší rozpačité výsledky. Nestíhají scenáristé ani tvůrci digitálních efektů (ti kvůli tomu čerstvě založili odborovou organizaci) a diváci přestávají být ochotni věnovat své kapacity výhradně propletenému marvelovskému vesmíru: přitom pro plné porozumění postavám a zápletkám nových výtvorů by byla taková oddanost nutná.

I snímek Marvels tak asi budou o něco lépe chápat ti, kdo předtím viděli nejen film Captain Marvel, kde se v titulní roli představila Brie Larsonová, ale také sledovali seriály WandaVision a zejména Ms. Marvel – z prvního do filmu přichází postava Moniky Rambeauové („neteř“ kapitánky Marvelové hraje Teyonah Parrisová) a z druhého Kamala Khanová (Iman Vellaniová).

Kuchyňské orgie na stříbrném plátně. Umění jíst a milovat je poctou bezstarostně radostné gastronomii

Nejvíc k řešení toho sice má Carol Danversová čili Captain Marvel, která v minulosti v dobré víře zdecimovala celou jednu civilizaci a destabilizovala vesmír, hlavní hybnou silou nového filmu je však ve skutečnosti americko-pákistánská teenagerka Kamala alias Ms. Marvel: zapálená fanynka komiksů, jejímž absolutním idolem je Captain Marvel, se sama stane součástí trojlístku superhrdinek.

Dokonce je možné, že všechna následující bláznivá dobrodružství mají původ v její originální fantazii – proč by se také do nich jinak pořád snažila přimotávat Kamalina svérázná rodina.

Kapitánka princeznou

Marvels

USA 2023

Premiéra 9. listopadu 2023

„Marvels“ musí zabránit náčelnici zdecimovaného lidu Kreeů, aby vesmír nebo jeho součásti zničila pro změnu ona tím, že odjinud odsává zdroje potřebné k nahrazení těch svých. Ve hře jsou též dva kouzelné náramky propojující časoprostor. A kočka, které občas z tlamy vyhřeznou chapadla.

A princ: to když se hrdinky dostanou na muzikálovou planetu, kde se místo mluvení zpívá a Captain Marvel je tam princeznou. Pečeť Disney na novém marvelovském výtvoru nemohla být důraznější, prodat ale takovýhle úlet jiným fanouškům marvelovek než Kamale Khanové bude asi trochu problém.

Je zřejmé, že scenáristka Megan McDonnellová a režisérka Nia DaCosta chtěly publikum ztřeštěně bavit (snad i trochu ve stylu oscarového hitu Všechno, všude, najednou), ale výsledkem je nesoudržný mix vesměs křečovitých scén, kde herečky bezradně přeskakují mezi nuceným sitkomovým projevem a plytkými patetickými vzryvy.

Kde se bere síla vzdorovat. Příběh fotografky a aktivistky Nan Goldinové je fascinující podívaná

Původně natočený materiál byl prý tak neuspokojivý, že si vyžádal čtyři týdny přetáčení. Ani současný výsledek ovšem nedrží pořádně pohromadě a celé to zhusta evokuje spíš odpolední seriál než filmovou podívanou.

O současné prestiži značky Marvel svědčí i informace, že režisérka Nia DaCosta nezůstala s filmem ani po celou dobu postprodukce a vydala se za jiným svým projektem. Tady je hodně co zachraňovat, ale tým Marvels u toho nejspíš nebude.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...