Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Film Pouta podle scénáře redaktora LN Štindla ovládl ceny kritiků

Kultura

  21:47
PRAHA - Absolutním vítězem prvního ročníku Cen české filmové kritiky se stal snímek Radima Špačka a Ondřeje Štindla Pouta. Ze sedmi nominací na včerejším slavnostním předávání zúročil pět.

Ceny filmových kritiků: Václav Havel a Ondřej Štindl. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Obec tuzemských filmových kritiků a publicistů má jasno: nejlepším českým filmem roku 2010 jsou Pouta režiséra Radima Špačka a scenáristy a redaktora LN Ondřeje Štindla. Takové jsou výsledky historicky prvních Cen české filmové kritiky, které se udílely na slavnostním ceremoniálu v pražském Divadle Archa včera večer.

Recenze filmu POUTA


Pouta zvítězila v pěti kategoriích včetně hlavních. Vedle trofeje za nejlepší film, kterou převzal producent Vratislav Šlajer, si ceny odnesli i Špaček se Štindlem. Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli byl odměněn Ondřej Malý, který se může rovněž pyšnit cenou RWE pro objev roku. Neproměněny zůstaly nominace Pout za nejlepší kameru (Jaromír Kačer) a nejlepší původní hudbu (Tomáš Vtípil).

Jen jediná z šesti
Pouta ve výsledku zcela převálcovala svého největšího konkurenta – komedii Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Ta byla nominovaná v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, hlavní a vedlejší mužský herecký výkon a ženský herecký výkon v hlavní roli, uspěla však pouze Simona Babčáková v poslední jmenované kategorii.

O VZNIKU FILMU POUTA ČTĚTE ZDE:


Jedinou nominaci ze čtyř proměnil loutkový film Kuky se vrací Jana Svěráka: za nejlepší kameru byli oceněni Vladimír Smutný a Marek Bliss. I Kuky přitom měl šanci triumfovat coby nejlepší film s nejlepším scénářem a nejlepší režií.



Cenu za mužský herecký výkon ve vedlejší roli vyhrál Karel Roden za svou postavu ve válečném dramatu režiséra Juraje Herze Habermannův mlýn. Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli podle kritiků podala Kristýna Liška Boková coby učitelka ve snímku Občanský průkaz, který režíroval Ondřej Trojan.

Na poli filmové hudby zvítězila formace Midi Lidi se soundtrackem k "dokumentární komedii" Český mír autorů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Tuzemským dokumentem roku se nicméně stala časosběrná Katka režisérky Heleny Třeštíkové, která tak vedle Českého míru porazila i Nesvatbov Eriky Hníkové.

Režisérka Erika Hníková a producent Jiří Konečný před projekcí jejich nového dokumentárního filmu Nesvatbov.

Vedle zmiňovaných snímků byly v hereckých kategoriích nominovány ještě filmy Mamas & Papas, Ženy v pokušení, Kajínek a Piko. Hned dva tvůrci spojení s Pikem, herec Rostislav Novák a režisér Tomáš Řehořek, měli šanci stát se objevy roku. Filmem s nejlepší režií a scénářem se mohl stát titul Přežít svůj život Jana Švankmajera.

Ceny předali i Havel a Besser
Slavnostní večer v Arše podle scénáře Tomáše Baldýnského a Jaroslava Sedláčka moderoval herec Petr Nárožný. Trofeje předali významní zástupci příslušných kinematografických oborů.

K hereckým výkonům svým kolegům pogratulovali Jiřina Bohdalová, Lenka Vlasáková, Miroslav Krobot a Ivan Trojan. Třeštíková cenu za nejlepší dokument převzala od režisérky Drahomíry Vihanové. Na pódium vystoupal i Václav Havel, který poblahopřál Ondřeji Štindlovi. V kategorii nejlepší film roku cenu české filmové kritiky předali dlouholetá umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová a ministr kultury Jiří Besser.

Ceny české filmové kritiky vznikly letos za podpory Ministerstva kultury, RWE a České filmové komory. Hlasující posuzovali dvaadvacet hraných a třináct dokumentárních snímků, které se v roce 2010 ocitly v kinodistribuci podle pravidel Unie filmových distributorů. Dvoukolového hlasování se zúčastnilo čtyřicet šest kritiků. Seznam členů Cen české filmové kritiky, statut cen, nominace i výsledky jsou k dispozici na webu www.filmovakritika.cz, kde se objeví i záznam večera.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...