Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Karlovy Vary zahájily ve velkém stylu. Festival šlape jako hodiny, pochvaloval si Russel Crowe

Russel Crowe na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (30. června 2023) foto: Jakub Stadler, MAFRA

Reportáž
“Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují krutost, popisují radost, lásku, a věřím tomu, že budou také popisovat nesmyslnou agresi mocnosti vůči svému sousedovi. Ale popisují také naději, to je důležité,“ řekl na úvod 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary prezident přehlídky Jiří Bartoška, kterého publikum přivítalo vřelým potleskem vestoje.
  20:35

Bartoškova přítomnost na slavnostním zahájení se letos zdála být ohrožena, protože v polovině června byl hospitalizován a zotavoval se z těžké virózy.

„Děkujeme pánubohu, že nám ho tu nechal,“ poznamenal k tomu tradiční moderátor večera Marek Eben. Diváci ve Velkém sále hotelu Thermal si vestoje zatleskali ještě dvakrát.

Nejprve převzala cenu prezidenta festivalu švédská herečka Alicia Vikanderová, kterou mohli diváci posléze spatřit ve filmu Královnin gambit. Ovace pak sklidil také australský herec Russell Crowe, který obdržel Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. S ním se později večer shledali i návštěvníci zahajovacího koncertu před hotelem Thermal. Russell Crowe, který vedle herecké kariéry rozvíjí dlouhodobě i tu hudební, se karlovarskému publiku představil se svou kapelou Indoor Garden Party.

Vary začínají a hrají o budoucnost. Pro čestnou cenu přijede americká herečka Robin Wrightová

Croweovo vystoupení navázalo na koncert slavné britské skupiny Morcheeba. Start hudebního programu ovšem poznamenal déšť, a tím pádem i menší divácká účast.

Zahajovací choreografie bratří Cabanů tentokrát divákům nabídla efektní lední revui v podání skupiny synchronizovaného bruslení Olympia.

Událostí úvodního večera přehlídky byla také premiéra čerstvé festivalové znělky. Ta je po šestnácti letech poprvé barevná a jejím protagonistou je herec Johnny Depp, který byl hostem 55. ročníku karlovarského festivalu v roce 2021. Znělku režíroval Ivan Zachariáš a její děj se odehrává v secesním hotelu Gellért v Budapešti. Depp v tomto krátkém filmu přichází na interview a novinářka jej konfrontuje s faktem, že při své návštěvě karlovarského festivalu neobdržel žádnou cenu, ačkoli ji jinak dostane v podstatě každý, kdo přijede. Diváci v sále kvitovali skeč prodchnutý nadhledem a sebeironií bouřlivým potleskem.

„Johnny Depp zažil před dvěma lety ve Varech obrovsky vřelé přijetí od diváků a fanoušků a díky tomu se stal naším velkým podporovatelem,“ komentaval už před časem vznik znělky výkonny ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha. „Proto souhlasil s natočením znělky, i když jsme byli omezeni jeho náročným programem.“ Natáčení znělky prý trvalo pouhé dvě a půl hodiny.

Festival šlape jako hodinky, pochváli Vary Crowe

Čerstvý držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Russell Crowe se při přebírání ceny přiznal, že donedávna neměl o existenci karlovarského festivalu potuchy. O to více však prý z něj je nadšený v porovnání s jinými přehlídkami, které podle něj trpí absolutní dezorganizovaností: „Tenhle festival, to musím říci a pogratulovat pořadatelům, šlape jako hodinky.“

Crowe potom vážněji promluvil o své kariéře, která začala už v jeho šesti letech účinkováním v televizi a divadle. A zdůraznil, že dodnes jej práce baví a naplňuje. Filmové role Russella Crowea zahrnují široké spektrum lidských typů. Proslavila jej mimo jiné role římského generála Maxima v historickém dramatu Ridleyho Scotta Gladiátor (2000), za kterou získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. O rok později se zaskvěl úloze psychicky nemocného geniálního matematika Johna Nashe v životopisném filmu Rona Howarda Čistá duše, za tuto roli získal svůj první Zlatý glóbus. Druhý mu přinesla hlavní role v sedmidílné sérii o zakladateli Fox News Rogeru Ailesovi Nejsilnější hlas (2019).

S kapelou Indoor Garden Party, který zahrála karlovarskému publiku, je Rusell Crowe právě na turné a do Česka se přesunuli z Itálie.

V roli manželky Jindřicha VIII.

Švédská herečka Alicia Vikanderová převzala Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvedla zahajovací film letošní přehlídky Královnin gambit, který měl premiéru v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Ve snímku režiséra Karima Ainouze ztvárnila Vikanderová Kateřinu Parrovou, šestou manželku anglického krále Jindřicha VIII. Toho ve filmu hraje Jude Law.

Jako dramaturgové potřebujeme uvolněnost města. Pak můžeme diváky ničit artovými fláky, říká Karel Och

Při poděkování za udělenou cenu vzpomínala Alicia Vikanderová na natáčení filmu Královská aféra z roku 2012, které se odehrávalo v České republice a bylo určující pro její další kariéru.

Už dnes se návštěvníkům karlovarského festivalu představí další zahraniční hvězda, skotský herec a režisér Ewan McGregor. Ten večer ve Velkém sále uvede snímek Druhá šance, v němž hraje hlavní roli společně s e svou dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou.

Další čestné ceny převezmouherečka Daniela Kolářová a její americká kolegyně Robin Wrightová na závěrečném ceremoniálu příští sobotu. Přehlídka do té doby nabídne celkem 143 celovečerních hraných a dokumentárních filmů.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...