Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Filmový svět špiónů. Připomeňte si nejznámější adaptace románů Johna le Carrého

Kultura

  17:00
LONDÝN - Ve věku 89 let zemřel britský spisovatel John le Carré. Proslavil se jako autor napínavých špionážních románů zasazených převážně do období studené války. Jeho příběhů si často všímali i filmaři. Připomeňte si nejznámější adaptace le Carrého románů.

John le Carré: Nejhledanější muž foto: Mladá Fronta

Špión, který přišel z chladu (1965)
Režie: Martin Ritt
Hrají: Richard Burton, Claire Bloomová, Oskar Werner nebo třeba i Jiří Voskovec, toho času již v Americe

Špión Alec Leamas (Richard Burton) je po tragické smrti svého kolegy odklizen  nadřízenými do ústraní. Propadá zoufalství a alkoholismu. Naději do života mu může dát jen nová mise, jež ho pošle do východního Německa.  Leamas úkol přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty.

Film byl stejně jako románová předloha velkým úspěchem u diváků i kritiky. Oskar Werner Werner za svou roli získal Zlatý glóbus. 

Malá bubenice (1984)
Režie: George Roy Hill
Hrají: Diane Keatonová, Klaus Kinski nebo David Suchet

Herečka Charlie se proti své vůli a zcela nepřipravená ocitá v centru událostí palestinsko-izraelského konfliktu. Charlie vždycky toužila po velké roli. Osud ji místo role filmové nadělil tu největší možnou v otázce mezinárodní bezpečnosti.

Agent z Panamy (2001)
Režie: John Boorman
Hrají: Pierce Brosnan, Geoffrey Rush nebo Jamie Lee Curtisová 

Britský občan Harry Pendel vlastní v Panamě věhlasný krejčovský salón s nejpočestnější tradicí, kde se obléká mužská část místní smetánky. Špión Andy Osnard si ze sdílného krejčího udělá svůj zdroj informací. Co když ale Harry nemluví tak úplně pravdu?

Jeden musí z kola ven (2011)
Režie: Thomas Alfredson
Hrají: Gary Odlman, Colin Firth, Tom Hardy nebo Mark Strong

Píše se rok 1973 a ve středu britské tajné služby MI6 se nachází sovětský agent. Jeho vypátráním je pověřen zkušený George Smiley (Gary Oldman). Seznam podezřelých se zredukoval na čtyři. Smiley musí označit toho pravého a dostat ho z kola ven.

Nejhledanější muž (2014)
Režie: Anton Corbijn
Hrají: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdamsová nebo Willem Dafoe

V ulicích Hamburku je nalezen muž na pokraji smrti. Jeho identita je velkou záhadou, ale je dost možné, že je napojen na teroristy, ruskou výzvědnou službu a kdo ví na co ještě. Začíná závod s časem pro všechny zůčastněné.

Noční recepční (2016)
Režie: Susanne Bierová
Hrají: Tom Hiddleston, Olivia Colmanová, Hugh Laurie nebo Tom Hollander

Minisérie vzniklá ze spolupráce BBC a AMC Network se v roce 2016 objevila jako zjevení. Příběh se točí okolo prodejce zbraní s možným napojením na americké tajné služby (Hugh Laurie). Krytý agent (Tom Hiddleston) dostane za úkol dostat se do jeho těsné blízkosti. Netřeba dodávat, že to nebude mít jednoduché.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...