Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Forman se vrací. Přes Španělsko

Kultura

  9:59
PRAHA - Formanův snímek Goyovy přízraky se právě představuje v Česku. Za sebou už má premiéru ve Španělsku, v Německu a v Rakousku, datum uvedení v USA ještě nebylo zveřejněno.

Miloš Forman byl při premiéře v dobré náladě. foto: Hynek GlosLidové noviny

Miloše Formana proslavila mimo jiné schopnost představovat Americe příběhy z evropských dějin: snímek Amadeus z roku 1984 jej vynesl na vrchol slávy a Valmont v roce 1989 jeho umění potvrdil. Nyní je tu další film, který odhaluje tragické i krutě groteskní rozměry evropské historie. Jak to ale zatím vypadá, zůstane toto Formanovo dílo především „vnitřní“ evropskou záležitostí, přestože se v blízké budoucnosti nepochybně najde i distributor pro Spojené státy.

Zobrazení absurdity dějinných zvratů v Goyových přízracích přímo vychází z Formanovy osobní zkušenosti, jak režisér potvrdil i na včerejší tiskové konferenci: „Zažil jsem, i když jako malý, jak to vypadalo za nacistů, a později za komunistů. Takže vím, že historie se opakuje.“ Prapočátkem Goyových přízraků prý byla francouzská kniha o inkvizici, kterou Forman četl ještě za studií na FAMU na popud Milana Kundery a která jej fascinovala paralelou se současností: „Když skončí jedna taková éra, říkají si lidé - už nikdy, nikdy víc, a za dvacet let je to tu znova. Takže se s tím člověk naučí žít, je na to připravený,“ líčil Forman.

Snímek nese v názvu jméno malíře Franciska Goyi, ten měl být původně i hlavní postavou (a také jej měl hrát Javier Bardem), postupem práce na scénáři ale začala nabývat na významu úloha Bratra Lorenza, muže, který touží měnit svět a neohlíží se přitom příliš na lidské oběti. Forman podle svých slov neusiloval o konkrétní portrét historické osobnosti: „Nejdůležitější je příběh, ne dělat něčí biografii.“ Ve dvacátém století by se přesto podle režiséra našly známé osobnosti, jejichž osudy by za zfilmování stály. „Divím se, že ještě nikdo nenatočil film o takových obludách, které se tvářily jako normální lidi, jako byli Gottwald a Slánský. To je přece úžasný materiál,“ říká Forman. „Já bych si na to ale netroufal,“ dodává.--foto--

Hlavní hrdinku našel v časopise
Snímek, který právě přichází do české distribuce, se může pyšnit vynikajícím hereckým obsazením. Natalii Portmanovou přitom prý Forman před prací na Goyových přízracích z plátna neznal: „Viděl jsem první díl Hvězdných válek, tam ona ale nehraje...,“ vysvětloval včera, proč jej tvář herecké hvězdy zaujala teprve, když ji zahlédl na titulní straně časopisu Vogue. „Měl jsem vedle té obálky reprodukci jednoho z Goyových obrazů, a najednou jsem viděl, že to je přesně ona, stejná tvář, stejná něha. Podíval jsem se pak na film Na dotek, pozvali jsme ji na schůzku a dál už nemělo smysl hledat,“ řekl.

Natalie Portmanová, Javier Bardem i scenárista Jean-Claude Carriere přijeli podpořit pražskou premiéru filmu. I to je jistě důkaz víry, že české publikum bude svému režisérovi stále rozumět. Zda se tato naděje potvrdí, ukáží již následující dny.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!