Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Obraz Toyen se na aukci prodal za 64,8 milionů, zájem byl i o Havlovu bundu

Kultura

  13:59aktualizováno  17:06
Nedělní poledne na pražském Žofíně patřila aukci Galerie Kodl, která představuje kolekci výtvarného umění od 19. století až po současnost. Obraz Toyen Monte Carlo se prodal za 64, 8 milionů Ve prospěch rekonstrukce Paláce Lucerna se vydražila parka Václava Havla a jeho dva obrazy.

Nejdráže vyvolávanou položkou v aukci byla Monte Carlo od Toyen z roku 1926, jež galerie označuje za velký objev v její rané tvorbě. Mimo jiné i proto, že je stále adjustováno v původním autorském rámu. Obraz se nakonec vydražil za 64,8 milionů korun.

Vyvolávací cena díla byla 18 milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad.

Obraz Monte Carlo bylo nejdráže vyvolávanou položkou dnešní aukce. Odborníci ho považují za velký objev v rané artificielistické tvorbě Toyen. Dosud bylo známo pouze z drobných zmínek v literatuře a vystaveno bylo pouze jedenkrát. Toyen jej vytvořila krátce po svém příjezdu do Paříže, kam se s Jindřichem Štyrským rozhodla přestěhovat na podzim roku 1925.

Další obraz Toyen Il s’anime z roku 1957 se vydražil za 13,4 milionů korun. Nevšední a až uhrančivě tajemná malba je reprezentantem vrcholného poválečného pařížského období Toyen a jejího napojení na tehdejší evropský surrealismus na té nejvyšší úrovni. 

Nejdráže prodaným obrazem Toyen na českých aukcích je od roku 2021 obraz Cirkus z 20. let 20 století. Nový majitel za něj zaplatil 79,56 milionu korun.

Úspěch zaznamenala i šestice kubistických zátiší od Emila Filly. Naprosto nepřehlédnutelná, výtvarně velice moderně pojatá práce Zátiší s mandolínou se s dosaženou cenou 19 440 000 Kč stala druhým nejdražším dílem nedělní aukce. Zájmu dražitelů se těšila i další Fillova plátna – Zátiší s mandolínou a porcelánovou mísou (dosažená cena 9 000 000 Kč), Kuchyňské zátiší (dosažená cena 8 040 000 Kč), Zátiší se sklenicí a ovocem, Rozříznuté jablko a Zátiší s jablky a pohárem.

Aukce měla i charitativní část, v rámci které se dražily dva obrazy Karla Gotta, plátno umělecké skupiny FIRMA nebo vzácný kolumbijský smaragd.

Předmětem dražby byla i parka Václava Havla. Vydražila se za za 2,76 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena ikonické bundy, v níž mimo jiné pronesl projev 25. listopadu 1989 na Letenské pláni, jež se stala místem největší manifestace proti komunistické moci v Československu, byla 200 000 korun.

Aukční kolekci doplnily položky, které byly draženy v rámci charitativní části. Finanční výtěžek ve výši 675 000 Kč bude předán neziskové organizaci Post Bellum. Pro tento spolek se dražily dva obrazy Karla Gotta, plátno umělecké skupiny FIRMA nebo vzácný kolumbijský smaragd.

Ve prospěch rekonstrukce Paláce Lucerna bylo vydraženo prodejem čtyř kuriozit Václava Havla celkem 4 140 000 Kč.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč