Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Gimli, Hellboy nebo Noční král. V Praze začíná festival popkultury Comic-Con

Kultura

  11:06
V Praze v pátek začíná festival popkultury Comic-Con, který se zaměřuje na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy především v žánru sci-fi, fantasy a horor. V prostorách kongresového centra O2 universum se po tři dny budou moci fanoušci setkat s řadou spisovatelů, herců, komiksových výtvarníků a dalších umělců.

Jedním z letošních hostů je i herec John Rhys-Davies, představitel Gimliho z filmové ságy Pán prstenů foto: Warner Bros.

Hlavní hvězdou festivalu bude britský spisovatel Ben Aaronovitch, který ještě před svou literární kariérou napsal dvě řady pro televizní seriál BBC Doctor Who, jednu epizodu do seriálu Casualty a autorsky se podílel na sci-fi Jupiter Moon. V Česku od roku 2015 vyšly jeho knihy Řeky Londýna, Měsíc nad Soho, Šepot podzemí, Prokleté domovy a komiks Čarojízda.

Účast mimo jiné potvrdili herci Ron Perlman, představitel filmového Hellboye, a Danny John-Jules, kterého čeští diváci znají zejména jako Kocoura z britského seriálu Červený trpaslík. Dorazí i slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík, představitel zlého Nočního krále ze seriálu Hra o trůny. Z českých spisovatelů se festivalu zúčastní například Miroslav Žamboch či František Kotleta. Součástí programu jsou i promítání, besedy, workshopy, soutěže, výstavy, koncerty a také hraní video her nebo virtuální realita.

Bílí chodci jsou pod vedením Nočního krále (uprostřed, Vladimír Furdík)...
Kocour (Danny John-Jules) se patrně topí. Dvanáctá série Červeného trpaslíka...

Festival Comic-Con se těší oblíbenosti po celém světě. První ročník se konal v USA v roce 1970 a během let se rozrostl na významnou akci. Například před čtyřmi lety na festivalu Comic-Con v kalifornském San Diegu měl světovou premiéru film Star Trek: Do neznáma.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...