Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Glover: Hollywood je rasisitický

Kultura

  10:41
KARLOVYVARY - „Čtyři díly Smrtonosné zbraně jsou dost. Pro všechny,“ nechal se v souvislosti se svou nejznámější rolí slyšet americký herec Danny Glover, který včera převzal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu prezidenta festivalu. Stejné ocenění získá dnes i britský herec Christopher Lee.

Danny Glover s režisérem filmu Honeydripper Johnem Saylesem. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Danny Glover dorazil na festival

Parťák Mela Gibsona z kultovní akční filmové série Smrtonosná zbraň přijel na festival uvést jeden ze svých nejnovějších snímků Smrtonosná zbraňHoneydripper amerického režiséra Johna Saylese, zařazený do sekce Horizonty. Snímek o síle rock’n’rollu odehrávající se v americkém státě Alabama v 50. letech, který v roce 2007 získal cenu za scénář na filmovém festivalu v San Sebastianu, ve Varech uvedli také režisér a producentka filmu Margaret Renziová.

Glover jako majitel neprosperujících obchodů
Honeydripper není jediným Gloverovým filmem, jejž Vary letos zařadily do programu. Ve „výběrové“ sekci Horizonty se v české předpremiéře představil i nejnovější snímek fantaskního fabulátora Michela Gondryho Prosíme, přetočte.

Ve snímku Honeydripper hraje Glover, který spolupracoval se Stevenem Spielbergem nebo Larsem von Trierem, vysloužilého bluesmana a majitele neprosperujícího baru, v Prosíme, přetočte majitele stejně neprosperující videopůjčovny.

O Hollywoodu si herecký veterán a jeden z předních hollywoodských herců afroamerického původu, nedělá iluze. Danny Glover s Jiřím Bartoškou„Hollywood je rasistický, a nejen to. Musíme si uvědomit, co rasismem myslíme. Musíme vytvořit nový jazyk pro 21. století, který bude schopný pojmenovat, co ten termín znamenal v minulosti, a co znamená teď,“ říká herec, který si za svou kariéru užil rolí „černých chlápků“ celkem dost. „Problémem Hollywoodu není jen otázka rasy, ale i otázka nerovnosti mezi ženami a muži a otázka pracovních příležitostí, kterých by mohlo být mnohem víc, kdyby se netočily tak nákladné filmy, ale točilo se víc levnějších. Honeydripper plave v podstatě proti proudu,“ nezapřel v sobě Glover aktivistu.

Hollywood nemá dostatek fantazie
„V Hollywoodu rozhoduje patnáct lidí, a to poškozuje všechny. Hlavním problémem je, že Hollywood nemá dostatek fantazie,“ dodal herec, jenž je jedním z vyslanců dobré vůle při OSN a velkým příznivcem venezuelského prezidenta Hugo Cháveze. Aktuálně připravuje projekt o povstání otroků na Haiti v 18. století, štědře financovaný venezuelskou vládou.

Gibsonův parťák
K nejslavnějším rolím rodáka ze San Franciska patří postava Rogera Murtaugha ve čtyřech pokračováních akčního hitu Smrtonosná zbraň, kde byl jeho partnerem Mel Gibson (na snímku vpravo). V posledním desetiletí se věnuje vedle herectví rovněž produkci a režii. V současnosti pracuje na filmu o Toussaintu Louverturovi, vůdci povstání otroků proti kolonizátorům na Haiti. Na MFF bude k vidění ve dvou snímcích, a to Honeydripper a Prosíme přetočte.


V plném proudu je festivalová soutěž. Včera do ní vstoupil druhý český zástupce, snímek Karamazovi režiséra Petra Zelenky, který už jeden Křišťálový glóbus doma má za Rok ďábla.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!