Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Godardův Socialismus o nenaplněných ideálech přichází do kin

Kultura

  12:15
Nový švýcarsko-francouzský snímek Socialismus, který natočil významný představitel francouzské nové vlny Jean-Luc Godard, přijde do českých kin 4. listopadu. Více než stominutový opus o nenaplněných ideálech západní společnosti plný kritické sebereflexe, nečekaných spojení, umělecké kreativity a vtipu, se odehrává na palubě výletní lodi plující po Středozemním moři.

Godardův Socialismus: opus o nenaplněných ideálech západní společnosti plný kritické sebereflexe, nečekaných spojení, umělecké kreativity a vtipu.

Kromě dvou dětských hrdinů - sourozenců Florine a Luciena - se mezi pasažéry na palubě nacházejí například americká zpěvačka Patti Smithová, francouzský filozof Alain Badiou či německý válečný zločinec s vnučkou, jejichž názory na některé existenciální i zdánlivě nevýznamné otázky film představí.



Loď zastavuje v Neapoli, Barceloně, Oděse i Egyptě a Řecku; zastávky jsou pro autora místem zamyšlení. Nově natočené scény podkreslil často archivními filmovými záběry ze slavných černobílých filmů. Druhá linie snímku popisuje napjaté vztahy v rodině malého podnikatele ve Francii, který kandiduje v místních volbách pod dohledem médií.

Film na první pohled může působit jako nesourodá koláž obrazů a zvuku různé kvality; nezapře, že jeho autorem je slavný experimentátor, jehož snímky se v české distribuci objevují jen výjimečně a k vidění bývají především na festivalech. Diváci, kteří by očekávali film podobný půlstoletí starému Godardovu debutu U konce s dechem, by proto podle zástupců distributora mohli být velmi překvapeni.

Godard, který 3. prosince oslaví 80. narozeniny, studoval na Sorbonně etnologii a začínal jako filmový kritik. V 60. letech ho proslavily snímky jako Žena je žena či Pohrdání; širšímu publiku je známý jako autor filmů U konce s dechem a Bláznivý Petříček s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!