Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hanák ‚rozluštil‘ kauzu Peroutka. Zeman nelže, text viděl, akorát opilý, říká herec

Kultura

  12:53
PRAHA - Herec a podnikatel Tomáš Hanák přišel s rozuzlením vlekoucí se kauzy hledaného článku Hitler je gentleman. Vysvětlení umělce spojeného s divadlem Sklep je však poněkud svébytné. Miloš Zeman si prý titulek článku spletl s jídelním lístkem restaurace u Chytilů, který viděl v opilosti rozmazaně.

Miloš Zeman ve videu Tomáše Hanáka pojmenovaném „Šifra mistra Ferdinanda“ foto: Youtube

Miloš Zeman nelže, oznámil stroze herec Tomáš Hanák v souvislosti s kauzou sporného článku o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Ten začal v lednu tohoto roku, když prezident mluvil o údajné fascinaci intelektuálů nacismem. Zmínil i jméno významného novináře Peroutky a článek s názvem „Hitler je gentleman“, který měl údajně napsat.

Ikdyž je pátrání po údajném článku v časopise Přítomnost zatím bez úspěchu, Miloš Zeman i nadále získává podporu od svých příznivců.

„S rostoucím znepokojením sledujeme pokračující mediální lynč proti osobě Miloše Zemana. Součástí celé řízené kampaně je i vleklá a nedůstojná kauza Peroutka. Vedeni snahou očistit našeho nejvyššího ústavního činitele od snůšky polopravd a lží přinášíme důkaz, že citát ‚Hitler je gentleman‘ skutečně viděl na vlastní oči,“ napsal v dopise zaslaném redakci serveru Lidovky.cz známý herec a provozovatel nižborské restaurace Zastávka.

Nejsme pražská kavárna

To však s jistou dávkou ironie. Z jeho vysvětlení je jasně znatelný rukopis divadelního spolku Sklep, v němž Hanák působí už od 70. let minulého století. „Tento důkaz vyráží zbraně z rukou všem, kdo by snad chtěli oportunisticky zneužít marginální prkotiny k dehonestaci, případě až k demontáži prezidentského majestátu. Nejsme pražská kavárna!“ sdělil Hanák s tím, že pátrání po článku se svými kolegy náležitě odmění.

„Odměnu 100 000 Kč vypsanou panem prezidentem věnujeme panu Jiřímu Ovčáčkovi k úhradě nákladů za pátrání po listinném důkazu, zachyceném v našem snímku,“ uvedl žertovně Hanák s odkazem na následující video. To má být údajně jasným důkazem, že prezident nelze a článek s titulkem Hitler je gentleman skutečně kdysi viděl na vlastní oči.

Podívejte se na žertovné video nazvané „Šifra mistra Ferdinanda“:

Není to poprvé, co si Hanák utahuje z prezidenta Miloše Zemana. Už v průběhu prezidentské předvolební kampaně v roce 2012 vzbudil herec pozornost svými vystoupeními vyzývajícími Zemana a jeho soka Jana Fischera k odstoupení z kandidatury.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...