Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

‚Mrzí nás, že podpora této prestižní akce je skupinou filmařů znevažována.‘ Komora se postavila za Českou zbrojovku

Kultura

  11:38
Praha - Hospodářská komora České republiky stojí ve sponzoringu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za Českou zbrojovkou. Mrzí ji, že tato podpora je skupinou filmařů a herců znevažována. Ti poslali vedení festivalu otevřený dopis, v němž protestují proti tomu, že mezi partnery festivalu je i společnost Česká zbrojovka.

Herečka Julianne Moore bude hlavní hvězdou festivalu. foto: Václav Šlauf, MAFRA

Podle signatářů firma svojí obchodní politikou neodpovídá idejím, na nichž stojí mezinárodní filmový festival. Komora o své podpoře České zbrojovky ve středu ČTK informovala v tiskové zprávě. Mluvčí společnosti Radek Hauerland nechtěl záležitost komentovat.

‚Festivalové odzbrojení‘. Filmaři nechtějí, aby festival ve Varech platila Česká zbrojovka

Hospodářská komora vyzdvihuje, že Česká zbrojovka si zakládá na české tradici a vysoké kvalitě výrobků a reprezentuje Česko v zahraničí a zároveň řádně odvádí daně v České republice. „Společnost striktně dodržuje národní i mezinárodní zákony i svůj vlastní Etický kodex, který nastavuje velmi přísná pravidla obchodního styku. Její výroba a vývoz jsou v souladu se všemi v České republice udělovanými licencemi a politikou ČR i Evropské unie v oblasti obranného průmyslu,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

„Proto nás mrzí, že podpora této prestižní kulturní akce, úzce spjaté s historií naší země, je skupinou filmařů a herců znevažována,“ dodal. Podle komory jsou české podniky naopak inspirací i pro další firmy v zemi k tomu, aby část svých prostředků vkládaly právě do rozvoje nejen filmového umění, ale i kultury a sportu v České republice obecně. „Tyto firmy, stejně jako Mezinárodní filmový festival, každý ve své oblasti, propagují dobré jméno České republiky v zahraničí,“ uvedla komora.

Festival na vidličku. Karlovy Vary potěší vegany i vyznavače české hospodské krmě

Signatáři dopisu, mezi nimiž jsou režiséři Jan Hřebejk, Tereza Nvotová, Vladimír Michálek, Juraj Nvota, Vít Klusák nebo herci Jana Plodková, Anna Šišková, Anna Geislerová či Zuzana Kronerová, se ale domnívají, že svátek filmu a svobody by z principu neměl být placen firmou, která podle zdrojů jako Amnesty International v minulosti porušovala kodex EU o obchodu se zbraněmi. Apelují na vedení festivalu, aby se příští ročník festivalu konal bez podpory České zbrojovky.

Mluvčí festivalu Uljana Donátová již o víkendu ČTK sdělila, že vedení festivalu bude otevřenému dopisu filmařů věnovat pozornost při hodnocení jeho letošního ročníku. „Rozhodli jsme se, že uvedenou záležitost komentovat nebudeme,“ doplnil ve středu na dotaz ČTK mluvčí České zbrojovky Radek Hauerland.

Karlovy Vary 2019 - banner - článek
Autor: