Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Začal festival v Karlových Varech, Julianne Mooreová dostala Křišťálový glóbus

Kultura

  18:00aktualizováno  20:14
Karlovy Vary - Americké herečce Julianne Mooreové, sladkým snům, Křemílkovi s Vochomůrkou a tradičním českým chlebíčkům patřil zahajovací večer 54. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Americká herečka Julianne Mooreová obdržela na 54. karlovarském festivalu Křišťálový glóbus. foto:  Dan Materna, MAFRA

Julianne Mooreová převzala od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii poté, co bratři Cabani v zahajovací choreografii na plátně rozpohybovali výrazný grafický prvek letošního ročníku, černé svislé pruhy. Za doprovodu motivů ze skladby Sweet Dreams od britského dua Eurythmics se tanečníci a tanečnice v efektním představení pomocí zavěšených hrazd procházeli po iluzorních schodech a běhali po neexistujících sloupech. 

Diváci také poprvé zhlédli novou festivalovou znělku, v níž účinkuje držitelka Ceny prezidenta festivalu z roku 2016 Jiřina Bohdalová. Pokouší se v ní vyrobit z karlovarské ceny lampičku, v čemž jí nakonec kouzlem pomohou Křemílek z Vochomůrkou - pro zahraniční návštěvníky festivalu patrně zůstane pointa klipu obestřena tajemstvím, ty české však pobavil a některé možná i dojal. 

Sestry Anna a Ester Geislerovy se představily na červeném koberci.
Do Karlových Varů zavítala i herečka Jiřina Bohdalová.

Další české specifikum už moderátor večera Marek Eben zahraničním hostům objasnil. Při příležitosti třiceti let od sametové revoluce zaspekuloval, jak by festival vypadal, kdyby se nezměnil režim. „Většina z vás by bydlela v Grandhotelu Moskva, který se předtím jmenoval Pupp. Možná se bude zase jmenovat Moskva, ale doufám, že toho se nedožiju,“ zavtipkoval Eben. Hosté by podle něj v alternativní realitě také dostali po skončení ceremoniálu klasický český chlebíček. Moderátor poté sál rozesmál líčením jediných dvou možností pojídání chlebíčků s vejcem a majonézou, které vždy neodvratně končí pokecaným úborem.

Do Karlových Varů přiletěla hlavní hvězda festivalu Julianne Mooreová. Dostane Křišťálový glóbus

Julianne Moorevá poděkovala za pozvání do Karlových Varů, kam přijela s manželem, režisérem Bartem Freundlichem, a také s dcerou. Krátce potom promluvila o tom, jak je důležité jít za tím, co člověka zajímá. „Můj zájem o příběhy mě přivedl nejen ke kariéře ve filmu, který miluji, ale také k muži, se kterým pracuji a kterého miluji.“

Křišťálový glóbus z Karlových Varů si Julianne Mooreová může postavit vedle sošky Oscara, kterého dostala za roli pacientky s Alzheimerovou chorobou Pořád jsem to já z roku 2014. Tento snímek jí vynesl i její třetí Zlatý glóbus. První dostala v roce 2013 za přesvědčivé ztvárnění nevypočitatelné aljašské guvernérky Sarah Palinové ve filmu Game Change. První Zlatý glóbus získala spolu s celým hereckým ansámblem sžíravé společenské sondy Roberta Altmana Prostřihy z roku 1993.

Kromě toho, že v Karlových Varech převzala čestnou cenu, Julianne Mooreová spolu Bartem Freundlichem a s hercem Billym Crudupem uvedla zahajovací film přehlídky, drama Po svatbě. Snímek je inspirovaný stejnojmenným filmem dánské režisérky Susanne Bierové z roku 2006, který byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Bart Freundlich na úvod projekce Susanne Bierové na dálku poděkoval za to, že mu umožnila film přetvořit.

Julianne Mooreová a Bart Freundlich na karlovarském festivalu ještě dnes večer v Městském kině uvedou uvedou film Otisky prstů z roku 1997, který stál u zrodu jejich profesního i osobního partnerství.

Karlovarská přehlídka potrvá 6. června. Při závěrečném ceremoniálu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americká herečka Patricia Clarksonová, jež je čerstvou držitelkou Zlatého glóbu za hlavní zápornou roli v seriálu Ostré předměty.

Autor: