Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jazzové hvězdy na Vltavě. Festival v Jazz Docku zakončí legendární kytarista John Scofield

Jeden z nejuznávanějších světových jazzových kytaristů John Scofield vystoupí v Praze 10. listopadu. foto: Martin Veselý, MAFRA

V pátek vyvrcholí v pražském hudebním klubu Jazz Dock další ročník festivalu Jazz On5. Byť jde rozměrově o přehlídku klubového typu, velikost hned několika jmen míří doslova ke hvězdám.
  17:00

Pořadatelům se letos do „jazzového přístavu na Vltavě“ podařilo soustředit hlavní část festivalu do bezprostředně navazujících termínů, což nebývalo vždy zvykem, neboť se muselo vycházet z možností zahraničních umělců a rozvržení jejich turné.

„Stylově bude Jazz On5 pestrobarevnou mozaikou, ve které si každý divák nalezne svůj díl hudby. Zazní moderní jazz, fusion, pop-soul, blues i funk,“ říká o festivalu manažer Jazz Docku Jakub Lederer.

Koubková i Elling

Začátek týdne bude patří velkým jménům českého jazzu. V pondělí české saxofonové hvězdy František Kop, Marcel Bárta, Petr Kalfus a Jakub Doležal zavzpomínají na svého slavného amerického nástrojového kolegu Waynea Shortera, který zemřel letos v březnu.

Následující večer si rozdělí tři z nejvýznamnějších osobností domácího moderního jazzu. Večer nazvaný Czech Jazz Legends představí Janu Koubkovou, Jiřího Stivína a Emila Viklického. Každý umělec vystoupí se svojí aktuální muzikantskou sestavou a představí svou současnou tvorbu i skladby z dřívějších alb.

V dalších dnech se program festivalu geograficky více rozmáchne. Středa bude patřit Kurtu Ellingovi, držiteli dvou Cen Grammy a podle mnoha odborníků nejlepšímu americkému jazzovému zpěvákovi posledních let.

Benjamin Clementine v Rudolfinu odstartuje již 27. ročník festivalu Prague Sounds

Ačkoli se po většinu svojí kariéry držel spíše mainstreamového pojetí jazzové hudby, v posledních letech se nebrání ani modernějšímu pohledu na věc a experimentování. A to je právě případ jeho projektu SuperBlue, který má s brilantním a velmi originálním kytaristou Charliem Hunterem, s nímž přijede do Jazz Docku.

Ve čtvrtek pak roztančí festivalové pódium funky-soulový projekt Kennedy Administration, v němž vedle zpěvačky Kennedy hraje významnou roli český rodák, varhaník Ondřej Pivec.

Jeden ze tří

Jazz On5

Jazz Dock
Praha
do 10. listopadu 2023

V pátek 10. listopadu hlavní část festivalu Jazz On5 vyvrcholí koncertem tria amerického kytaristy Johna Scofielda. Ten je obecně uznáván jako jeden z triumvirátu největších současných jazzových kytaristů, jejž spolu s ním tvoří Pat Metheny a Bill Frisell, který v Jazz Docku, mimochodem, vystoupí o dva týdny později, 23. listopadu.

Scofield se tentokráte představí ve skvěle obsazeném triu s kontrabasistou Vicentem Archerem a bubeníkem Billem Stewartem. V tomto složení natočil a minulý měsíc vydal zatím poslední desku Uncle John’s Band. Album kromě původních Scofieldových skladeb obsahuje inspirace písněmi Grateful Dead, Boba Dylana nebo Neila Younga.

„Celkově jde prostě jen o nový balík skladeb, ke kterým nepřistupujeme jako ke coververzím, ale jako k předmětu improvizace. Jsme tři muzikanti se zvláštní synergií, která se mezi námi rozvíjí,“ řekl k tomu kytarista.

Autor: