130 let
Jeden z nejuznávanějších světových jazzových kytaristů John Scofield vystoupí v Praze 10. listopadu.

Jeden z nejuznávanějších světových jazzových kytaristů John Scofield vystoupí v Praze 10. listopadu. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Jazzové hvězdy na Vltavě. Festival v Jazz Docku zakončí legendární kytarista John Scofield

Kultura
  •   17:00
V pátek vyvrcholí v pražském hudebním klubu Jazz Dock další ročník festivalu Jazz On5. Byť jde rozměrově o přehlídku klubového typu, velikost hned několika jmen míří doslova ke hvězdám.

Pořadatelům se letos do „jazzového přístavu na Vltavě“ podařilo soustředit hlavní část festivalu do bezprostředně navazujících termínů, což nebývalo vždy zvykem, neboť se muselo vycházet z možností zahraničních umělců a rozvržení jejich turné.

„Stylově bude Jazz On5 pestrobarevnou mozaikou, ve které si každý divák nalezne svůj díl hudby. Zazní moderní jazz, fusion, pop-soul, blues i funk,“ říká o festivalu manažer Jazz Docku Jakub Lederer.

Koubková i Elling

Začátek týdne bude patří velkým jménům českého jazzu. V pondělí české saxofonové hvězdy František Kop, Marcel Bárta, Petr Kalfus a Jakub Doležal zavzpomínají na svého slavného amerického nástrojového kolegu Waynea Shortera, který zemřel letos v březnu.

Následující večer si rozdělí tři z nejvýznamnějších osobností domácího moderního jazzu. Večer nazvaný Czech Jazz Legends představí Janu Koubkovou, Jiřího Stivína a Emila Viklického. Každý umělec vystoupí se svojí aktuální muzikantskou sestavou a představí svou současnou tvorbu i skladby z dřívějších alb.

V dalších dnech se program festivalu geograficky více rozmáchne. Středa bude patřit Kurtu Ellingovi, držiteli dvou Cen Grammy a podle mnoha odborníků nejlepšímu americkému jazzovému zpěvákovi posledních let.

Benjamin Clementine v Rudolfinu odstartuje již 27. ročník festivalu Prague Sounds

Ačkoli se po většinu svojí kariéry držel spíše mainstreamového pojetí jazzové hudby, v posledních letech se nebrání ani modernějšímu pohledu na věc a experimentování. A to je právě případ jeho projektu SuperBlue, který má s brilantním a velmi originálním kytaristou Charliem Hunterem, s nímž přijede do Jazz Docku.

Ve čtvrtek pak roztančí festivalové pódium funky-soulový projekt Kennedy Administration, v němž vedle zpěvačky Kennedy hraje významnou roli český rodák, varhaník Ondřej Pivec.

Jeden ze tří

Jazz On5

Jazz Dock
Praha
do 10. listopadu 2023

V pátek 10. listopadu hlavní část festivalu Jazz On5 vyvrcholí koncertem tria amerického kytaristy Johna Scofielda. Ten je obecně uznáván jako jeden z triumvirátu největších současných jazzových kytaristů, jejž spolu s ním tvoří Pat Metheny a Bill Frisell, který v Jazz Docku, mimochodem, vystoupí o dva týdny později, 23. listopadu.

Scofield se tentokráte představí ve skvěle obsazeném triu s kontrabasistou Vicentem Archerem a bubeníkem Billem Stewartem. V tomto složení natočil a minulý měsíc vydal zatím poslední desku Uncle John’s Band. Album kromě původních Scofieldových skladeb obsahuje inspirace písněmi Grateful Dead, Boba Dylana nebo Neila Younga.

„Celkově jde prostě jen o nový balík skladeb, ke kterým nepřistupujeme jako ke coververzím, ale jako k předmětu improvizace. Jsme tři muzikanti se zvláštní synergií, která se mezi námi rozvíjí,“ řekl k tomu kytarista.

Autor: Ondřej Bezr