Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Co si ještě letos přečíst o hudbě. Pět knih o světových i českých hvězdách, které stojí za to

Radost je lehkost, vánek, studená voda. Publikace z nakladatelství Pulchra obsahuje třiadvacet rozhovorů s Pavlem Zajíčkem (na snímku) pořízených v letech 1992 až 2015 foto: Ondřej NěmecMAFRA

Hudba se samozřejmě v první řadě poslouchá, ale není od věci se o ní občas také něco zajímavého dozvědět. Na českém trhu se v poslední době objevilo nebývale velké množství pozoruhodných publikací, které z různých stran hudební dění reflektují.
  11:00

Před rokem 1989 jsme téměř nemohli ani pomyslet na to, že by knihy o hudebnících a kapelách ani domácích, natožpak zahraničních mohly v češtině vycházet. Pokud nějaký takový svazek vyšel, byla to událost a kniha se zpravidla objevila v knihovnách všech, kteří měli doma gramofon nebo kazeťák.

V devadesátých letech se nakladatelé začali snažit ty nejhorší díry na trhu zacelovat, bohužel ale často docházelo k lapsům, ať už co do výběru konkrétního titulu, byť o žádaném a kvalitním umělci, nebo, a to velmi často, zadání překladu někomu, kdo o hudbě neměl ani tušení a do české verze nasekal desítky chyb, které nikdo nevychytal, protože na odborného redaktora nebyly peníze.

Šťastné a veselé trojité bobdylanovské. Nadělte si pod stromeček dárek od legendárního písničkáře

To se naštěstí z větší části v posledních letech změnilo, jakkoli samozřejmě stále známe řadu výjimek, a tak lze na letošním předvánočním trhu zakoupit řadu kvalitních a dobře, nebo alespoň slušně přeložených, případně českými autory napsaných knih o hudbě.

Životopisy zvenčí i zevnitř

Mezi nejsledovanější tituly o hudbě samozřejmě patří zejména biografické knihy, které nechávají nahlédnout do souvislostí života a tvorby známých muzikantů. Někteří autoři přicházejí se skutečně zajímavými pohledy, jako například britský spisovatel Francis Kenny v knize Skutečný John Lennon (Vyšehrad, přeložil Ladislav Šenkyřík).

Skoro polovinu knihy tvoří vyprávění o Lennonově liverpoolském dětství a autor, rodák z téhož města, dovozuje právě z událostí z doby, ve které na beatlemánii ještě protagonista nemohl ani pomyslet, mnohé z jeho tvůrčích pochodů i charakterových rysů. Druhá polovina knihy pak vypráví o Lennonově pozici v Beatles zejména z hlediska mezilidských a uměleckých vztahů mezi všemi členy a rozpadem kapely pak tato pozoruhodná kniha de facto končí.

Které knihy doporučují premiér, bývalý prezident či arcibiskup? Projděte si výsledky prestižní ankety Kniha roku LN

Skutečně gigantickým dílem je více než pětisetstránkový (a navíc velmi hustě psaný a jen velmi, velmi střídmě fotograficky ilustrovaný) svazek King Crimson: Na dvoře karmínového krále – 50 let postřehů britského hudebního publicisty Sida Smithe (Prague Music Platform, přeložili Martin Lauer a Milan Janeček).

Autor prací na knize o přední kapele světového progresivního rocku strávil dvacet let a její leader Robert Fripp mu podle jeho slov velmi vycházel vstříc. Kromě skutečně detailního popisu historie kapely, kterou provázela řada personálních změn, je součástí knihy také komentovaná „písňografie“, a dokonce stostránková „koncertografie“ vázaná na crimsonovská vystoupení, jež se objevila ke stažení na internetu.

Už po svém originálním vydání v roce 2020 se autobiografická kniha Marka Lanegana, někdejšího frontmana grungeových Screaming Trees a zpěváka a autora na velmi činorodé sólové dráze, stala v určitých kruzích kultovní. Mezi českými fanoušky nejspíš její české vydání pod názvem Zpívej pozpátku a plač (Host, přeložil Vojtěch Nemčok Březík) čeká podobný osud, protože jde o knihu skutečně mimořádnou ve své otevřenosti a působivosti.

Lanegan byl nejen skvělý autor a absolutně charismatický interpret, jak jsme naštěstí mohli pocítit hned z několika jeho českých koncertů (bohužel nikoli s někdejšími Screaming Trees), ale také prakticky celoživotní narkoman žijící často i přes velmi dobré příjmy de facto na okraji společnosti. A ve své knize si nebere servítky – zejména pak vůči sobě. Jeho vzpomínky v hodně syrové formě popisují, jak rocková scéna zejména v bájných devadesátých letech fungovala.

Rozhovory a dotazníky

Nejen více či méně klasické životopisy ale dokážou vypovědět mnohé zajímavé o hudebních tvůrcích. Například kniha Radost je lehkost, vánek, studená voda (Pulchra) obsahuje třiadvacet chronologicky sestavených rozhovorů s Pavlem Zajíčkem, které byly pořízeny pro různá média, od oficiálních deníků včetně LN až po undergroundové časopisy, v letech 1992 až 2015.

Zajíček je samozřejmě především básník, čemuž odpovídá i jeho způsob nahlížení světa, který originálně formuluje ve svých odpovědích. Z rozhovorů se ovšem mnohé dozvídáme i o jeho hudební tvorbě se skupinou DG 307, o výtvarné činnosti, ale i o jeho způsobu života zejména ve švédském a americkém exilu. To vše výrazně poetickou formou.

Nejlepší knihy pod stromeček pro malé i velké: vyberte si podle žánru

V knize 25 na pamětnou (Galén) oslovil publicista Aleš Palán s „dotazníkem“ pětadvaceti shodných otázek stejné množství písničkářů a písničkářek, tvořících už v době Československa, a coby bonus připojil i odpovědi Jiřího Suchého, který je ostatně pro některé z nich zásadním inspiračním zdrojem. Zdaleka nejzajímavější na knize je, jak který z tvůrců k zadání přistupuje: někteří hovoří obsáhle, zobecňují, nebo naopak ilustrují odpovědi odkazy ke své tvorbě, jiní jsou struční, byť mnohdy pár slovy výstižnější než pisatelé rozsáhlých souvětí.

Většina z písničkářů odpovídá velmi seriózně, jen ti nejméně „učesaní“ si občas z některých otázek tropí žerty. Každopádně se jedná o zajímavou sondu do myšlení představitelů prvních dvou generací českého folkového písničkářství, tedy té, jež začala tvořit v šedesátých letech a vrchol zaznamenala v „sedmdesátkách“, a posléze té, jež nastoupila zkraje osmé dekády, velmi aktivně prožila pozvolné tání ledů za perestrojky a následný porevoluční kvas i zmar.

Autor: